Utrechter verdacht van jarenlang verkrachten, mishandelen en afpersen vriendin, OM eist 6 jaar cel

© RTV Utrecht / Timo Anceaux
UTRECHT - Een 27-jarige Utrechter die wordt verdacht van het jarenlang stelselmatig verkrachten, mishandelen en afpersen van zijn ex-vriendin, krijgt zes jaar gevangenisstraf als het aan het Openbaar Ministerie ligt. Ook zou hij de vrouw ruim 12.000 euro schadevergoeding moeten betalen.
Dat eiste officier van justitie vandaag in de Utrechtse rechtbank, waar de verdachte ook nog terecht stond voor het exploiteren van een wietkwekerij en diefstal van elektriciteit.

Anonieme melding

De vermeende verkrachting, mishandeling en afpersing kwamen aan het licht na een anonieme melding bij de politie van een goede vriendin van de vrouw, begin dit jaar. Volgens de meldster werd haar vriendin al jaren wekelijks verkracht door een jongen die tegen haar wil bij haar in huis woonde.
Toen de politie contact opnam met het slachtoffer noemde zij haar vriend een monster. "Hij mishandelt mij, ik betaal alles voor hem, hij heeft foto's en filmpjes van mij waarop ik naakt ben", verklaarde zij. Volgens de vrouw begonnen de mishandelingen een half jaar na hun kennismaking. Nadat zij contact had gehad met een andere man, zou hij haar voor het eerst hebben geslagen. De mishandelingen zouden zes jaar lang zijn doorgegaan.
Hij trok de intercom eruit en gooide die naar mij. Begon mij te stompen, ik leek wel een boksbal.
slachtoffer

Helpen

De Utrechter en zijn ex-vriendin ontmoetten elkaar voor het eerst in de zomer van 2014 in het Utrechtse park Transwijk. Ze werden vrienden en kregen korte tijd later een relatie. De verdachte trok al snel in bij zijn 13 jaar oudere vriendin en haar dochter. Hij zat zonder huis en had schulden en zij wilde hem helpen. In het begin zou er ook sprake zijn geweest van liefde. Maar de verdachte zou ook vaak om geld hebben gevraagd.
"Hij leefde van mijn geld. Als ik geen geld gaf begon hij te slaan", zegt de vrouw. Toen zij geen seks meer met hem wilde hebben, zou hij haar hebben gedwongen. Een filmpje en foto's die hij maakte van seksuele handelingen, dreigde hij volgens de vrouw aan haar familie te sturen of op Facebook te zetten. Zij voelde zich zo nog meer onder druk gezet, omdat zij hun relatie geheim wilde houden voor haar streng gelovige familie.
Tijdens zijn agressieve buien zou de man flinke vernielingen hebben aangericht in de woning van de vrouw. Hij gooide met serviesgoed, duwde een wasmachine om en smeet de intercom die hij uit de muur had getrokken naar haar. De vrouw raakte gewond aan haar voet toen hij een tafel omver trapte in haar richting. En ook moest zij zich laten behandelen, nadat hij alcohol in haar ogen had gespoten.
Ik was de persoon die haar uitschold en verbaal agressief was. Had niet mogen gebeuren, ben er niet trots op.
verdachte

Ongelukjes

De verdachte ontkende in de rechtbank dat hij zijn ex-vriendin zou hebben verkracht. Zij zouden altijd met wederzijdse instemming seks hebben gehad. Van mishandeling zou ook geen sprake zijn geweest, hooguit van wat geduw. Een enkele keer zou hebben hij haar met "de vlakke hand" hebben geslagen. Hij had naar eigen zeggen alleen etenswaren naar haar gegooid, geen harde voorwerpen.
Verder zouden zij samen de kosten voor levensonderhoud hebben betaald. De incidenten waarbij zij gewond raakte, waren volgens de verdachte ongelukjes geweest. Hij erkende wel dat hij haar had uitgescholden en in een boze bui weleens iets kapotgooide. Hij zou vaak boos zijn geworden, omdat zij wilde dat hij ongemerkt wegging als haar familieleden op bezoek kwamen.

Getuigen en opnames

Getuigen vertellen volgens het OM een heel ander verhaal. De vriendin die bij de politie aanklopte, zegt twee keer te hebben gehoord dat de vrouw werd verkracht toen zij daar logeerde. De 14-jarige dochter van het slachtoffer zag hoe haar moeder tegen in haar buik en tegen haar been werd geschopt, "omdat hij geld wilde." Een buurthuismedewerker vertelde dat hij de vrouw had geholpen toen zij onder de blauwe plekken en met een kapotte teen binnen kwam strompelen.
De dochter van de vrouw maakte met haar telefoon geluidsopnames, toen haar moeder weer eens werd uitgescholden en bedreigd. Op de opnames is te horen hoe de verdachte naar haar roept: "Hoer, ik ga je wurgen". Daarna klinkt er een geluid dat op gestomp lijkt en lijkt het alsof er ergens tegenaan wordt geslagen of geschopt. Volgens de verdachte gebruikte hij geen geweld, maar viel er iets om.
"In zes jaar tijd ben ik heel erg achteruitgegaan in gezondheid. Hij heeft mij gekwetst en gekleineerd. Ik ben geestelijk helemaal stuk", zei de vrouw in haar slachtofferverklaring. Dat wordt bevestigd door hulpverleners van Altrecht, die zeggen dat zij PTSS-achtige klachten heeft. De vrouw eist voor de gevolgen van wat haar is aangedaan en voor de schade die haar ex-vriend heeft aangericht ruim 12.000 euro schadevergoeding.

Hennepkwekerij

De Utrechter is volgens het OM ook schuldig aan het kweken van hennep in een flat aan de Lomanlaan in Transwijk. In een van de kamers stonden tussen januari en juni 2020 naar schatting 155 wietplanten. Volgens de man gebeurde dat buiten hem om door een vriend aan wie hij de flat onderverhuurde. Maar op bewakingsbeelden is zien dat de Utrechter met drie anderen kweekspullen uit de flat haalt en een groot aantal zakken hennepafval buiten in de vuilcontainers gooit.
Via een kabel werd stroom afgetapt uit de centrale meterkast van de flat. De bewoners betaalden daardoor in een half jaar tijd samen zo'n achtduizend euro meer aan elektriciteit. Het Openbaar Ministerie bereidt een ontnemingsvordering voor om de winst die met de kweek van hennep is verdiend van de verdachte af te pakken. Zijn drie medeplichtigen zijn overigens nog niet gevonden.
Lees en bekijk ook de beelden: Hennepkwekerij aangetroffen in Transwijk

Schuldig of niet?

Volgens de officier van justitie zijn alle verdenkingen wettig en overtuigend bewezen. Hij hoopt dat de zware strafeis ook een waarschuwing is voor mannen die hun partner op soortgelijke wijze misbruiken en mishandelen. Het OM wil dat de Utrechter zich laat behandelen voor zijn gedrag en na het uitzitten van zijn eventuele straf vijf jaar lang niet meer in de buurt van zijn ex-vriendin komt.
De advocaat van de verdachte stelt dat het slachtoffer de beschuldigingen grotendeels heeft verzonnen, omdat zij bang is voor haar vader. Seks en ongehuwd samenwonen mogen niet. "Als zij het weten ga ik eraan", zou zij tegen haar ex-vriend hebben gezegd. Volgens de verdediging kleurt de angst voor eerwraak haar verklaring. De advocaat vroeg de rechter haar client grotendeels vrij te spreken en de schadevergoeding te matigen.
Of dat gebeurt, wordt op 27 december duidelijk, als de rechtbank uitspraak doet.