Nibud: mbo-studenten laten vaak honderden euro's liggen

© Pixabay
UTRECHT - Van alle mbo-studenten doet twee derde geen belastingaangifte en één op de drie vraagt geen zorgtoeslag aan. Zij lopen daardoor vaak honderden euro's mis waarop ze wel recht hebben. Dat concludeert het Utrechtse budgetinstituut Nibud na eigen onderzoek.
Volgens directeur Arjan Vliegenthart laten mbo-studenten jaarlijks ruim 1000 euro liggen door geen zorgtoeslag aan te vragen. Dat geld stelt de overheid juist ter beschikking om de zorgverzekering betaalbaar te houden. Voor mbo'ers is dat juist een van de grootste kostenposten. Ook lopen studenten zo'n 180 euro teruggaaf mis door geen belastingaangifte te doen.
Het Nibud baseert zich op een enquête onder ruim 1200 mbo-studenten over hun geldzaken. Vooral onbekendheid en onwetendheid zouden het probleem zijn. Zo zei een kwart van alle mbo-studenten zonder zorgtoeslag niet te weten wat dat is. Daarbij hebben mbo'ers op niveau 1 en 2 minder vaak zorgtoeslag aangevraagd of belastingaangifte gedaan dan studenten op niveau 3 en 4. Directeur Vliegenthart pleit daarom voor meer hulp hierbij. "Heel veel volwassenen op allerlei niveaus zoeken hulp bij hun belastingaangifte. Het is dus niet raar dat jongeren hier ook hulp bij nodig hebben."

Beter rondkomen

De antwoorden uit de enquête laten volgens het kennisinstituut zien dat mbo-studenten over het algemeen beter kunnen rondkomen dan zes jaar geleden, toen het Nibud hetzelfde onderzoek deed. Dat komt doordat ze vaak meer zijn gaan verdienen met hun bijbaan of betaalde stage. Ook is de bijdrage van ouders gemiddeld hoger dan zes jaar geleden.
Een ander pijnpunt is volgens het Nibud de studiefinanciering. Studenten die een beroepsopleidende leerweg volgen en dus niet aan het werk zijn tijdens hun studie, kunnen daar recht op hebben. Zij krijgen die bijdrage dan als gift. Maar bijna vier op de tien van deze studenten hebben niet uitgezocht of ze deze studiefinanciering kunnen aanvragen. Volgens het Nibud moet het systeem van studiefinanciering simpeler. Studenten die er recht op hebben, zouden dit geld automatisch moeten ontvangen.