Faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht bestaat 200 jaar

© RTV Utrecht / Annemarie de Wit
UTRECHT - De faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht bestaat vandaag 200 jaar. De afgelopen twee maanden trok een bonte stoet dierenartsen met het zogenoemde 'Veterinaire Vuur' vanaf het huidige faculteitsadres op De Uithof, via de oude locatie aan de Biltstraat langs talloze dierenartsen in Nederland, die allemaal een band met Utrecht hebben. Vandaag kwam de estafette weer aan bij de faculteit.
Deze zomer wordt het 200-jarige bestaan pas groots gevierd, zo vertelt decaan Debbie Jaarsma: "Op 24 juni is het feest. Dan krijgen we een boek met 200 verhalen over diergeneeskunde in het verleden, heden en toekomst. Daarvoor geven we een masterclass die gaat over leiderschap en het goed coachen van professionals. In het najaar geven we een spetterend symposium eveneens over leiderschap, met elkaar en voor elkaar", aldus Jaarsma.
In 1821 telde de opleiding nog 24 studenten, die hun intrek hadden genomen op de zolder van de voormalige buitenplaats Gildestein. Het gebouw aan de Biltstraat was daarvoor een aantal jaar in gebruik geweest als fabriek waar katoen werd bedrukt. Nog altijd is die universiteit de enige academie in het land die de opleiding aanbiedt, tegenwoordig aan ruim tweehonderd studenten per jaar.

Veel veranderd

In twee eeuwen is veel veranderd. In 1925 voegde de school zich als zesde faculteit bij de universiteit in Utrecht. Sindsdien voert de dierenarts de academische titel doctorandus. En tegenwoordig wordt het werken met levende proefdieren zo veel mogelijk vermeden door met modellen te werken, die soms zelfs geautomatiseerd zijn. De faculteit is een veterinair kenniscentrum en heeft een eigen universitair dierenziekenhuis waar ook onderwijs en onderzoek plaatsvindt.
Volgens vice-decaan Langelaar is diergeneeskunde een prachtig vak: "Het vuur dat we rondbrengen staat voor mij ook voor de passie die bij het beroep hoort. Tweehonderd jaar is een mooie gelegenheid om dat nog eens te benadrukken", zei ze eerder tegen RTV Utrecht.
Met de estafette is geld opgehaald. Een jury bepaalt welke projecten ervan profiteren. "Je kunt denken aan nieuwe behandelmethoden. Dieren hebben bijvoorbeeld net als mensen last van een aandoening als artrose. Als we nieuwe behandelingen ontwikkelen heeft iedereen daar wat aan", aldus Langelaar.