Studentenclubs blij dat leenstelsel waarschijnlijk verdwijnt

© StockSnap, Pixabay
UTRECHT - Studentenorganisaties zijn blij dat het leenstelsel onder het nieuwe kabinet Rutte hoogstwaarschijnlijk gaat verdwijnen. Nieuws daarover lekte vandaag bij verschillende media uit en Haagse bronnen lieten ook aan het ANP weten dat het leenstelsel zo goed als zeker geschrapt wordt.
Onder het leenstelsel krijgen studenten geen basisbeurs meer als ondersteuning van hun studie, maar kunnen ze alleen geld lenen.

Opluchting

De Landelijke Studentenvakbond in Utrecht zegt opgelucht te zijn dat het leenstelsel waarschijnlijk verdwijnt. Voorzitter Ama Boahene: "Het is geweldig nieuws dat het leenstelsel wordt afgeschaft. Studenten bouwen al te lang torenhoge schulden op. Daar kan nu eindelijk een einde aan komen."
Ook het Interstedelijk Studenten Overleg laat weten een vreugdesprongetje te doen. Voorzitter Lisanne de Roos: "We wachten al maanden op het definitieve besluit. Ook nu is nog niks zeker, maar we zijn weer een stukje zekerder van het feit dat er een einde gaat komen aan het vervelende leenstelsel."

Investering waard

Onduidelijk is volgens Boahene nog hoe de vervanging van het leenstelsel eruit gaat zien: "Daar hopen we snel meer duidelijkheid over te krijgen. Bovendien vinden we dat de studenten die de afgelopen zes jaar gebruik hebben gemaakt van het leenstelsel gecompenseerd moeten worden. Studenten moeten de mogelijkheid krijgen om zonder schulden af te studeren. Jongeren zijn die investering waard."