Wintersportstress door corona: wat zijn de regels en kan je wel naar de après-ski?

© ANP
UTRECHT - Met de kerstvakantie in zicht gaat het bij menig ski-liefhebber het kriebelen: de wintersport komt eraan. Maar er zijn nog best veel onzekerheden. Niet over de sneeuw, maar over de coronaperikelen. De Nederlandse Ski Vereniging in Utrecht wordt overspoeld met vragen.
"Het is altijd wel druk in deze periode, maar nu wel meer dan anders en dat heeft alles te maken met de onzekerheden rond het coronavirus", zegt Arjen de Graaf. Wintersportliefhebbers hebben bijvoorbeeld vragen over welk vaccin tot wanneer geldig is, of het Janssen-vaccin wordt geaccepteerd en of er een 2G- of 3G-beleid is. "We kijken elke dag naar het nieuws uit alle Alpenlanden, want dat de situatie snel kan veranderen weten we inmiddels."

Oostenrijk

Oostenrijk is bij Nederlanders verreweg het populairste wintersportland. Na een besmettingsgolf gaat het land komende zondag uit lockdown. Maar er gelden ook dan nog diverse regels. "Dat het anders is dan voor corona is wel duidelijk, maar het belangrijkste onderdeel van de wintersport, het skiën en snowboarden, is gewoon mogelijk. Je moet een mondkapje op in de skilift, maar dat is inmiddels geen dealbreker meer."
In de deelstaten Niederösterreich, Salzburg en de Steiermark gaat de horeca pas 17 december open. Een uitbundige après-ski zal er sowieso niet bij zijn in Oostenrijk. "Er is alleen zittende horeca, dus stel je je in op lekker hossen dan kom je van een koude kermis thuis. Maar Oostenrijk heeft nu wat minder besmettingen en gaat binnenkort over op 2G. Als je dus gevaccineerd of genezen en is er veel mogelijk."
Interview met Nederlandse Ski Vereniging
Als toegangsbewijs is de dubbele prik van Pfizer en Moderna negen maanden geldig tot 1 februari 2022. Een vaccinatie met het Janssen-vaccin is slechts geldig tot 3 januari. Daarna is een boosterprik nodig. Vanaf 1 februari 2022 zijn de vaccins voor 2G-gebieden waarschijnlijk nog maar zeven maanden geldig, gemeten vanaf de tweede prik.

Zwitserland

Zwitserland dan. Het land heeft de quarantaineplicht voor Nederlanders en Belgen vanwege de omikron-variant opgeheven. Wel moet er een negatieve PCR-test worden overlegd, ook door gevaccineerden. Tussen de vierde en zevende dag moet je bovendien een tweede test (PCR of antigeen) laten afnemen. De kosten zijn voor eigen rekening.
In de Zwitserse skigebieden hoeven mensen officieel geen bewijs van vaccinatie, genezing of negatieve test te tonen. Wel kunnen skigebieden eigenhandig strengere maatregelen hanteren.
Zwitserland hanteert voor gesloten skiliften en wachtruimtes dezelfde hygiënemaatregelen als in het openbaar vervoer, namelijk een mondkapjesplicht, afstand houden en ventilatie. In gondels moet dus een mondmasker gedragen worden. Voor het eten in restaurants geldt 3G en moet een coronapas getoond worden door personen ouder dan 16 jaar.

Frankrijk

De Franse skigebieden gaan gewoon open deze winter. Voor de skiliften is een coronabewijs (pass-sanitaire/3G) nodig, omdat het aantal besmettingen boven de 200 per 100.000 inwoners is gekomen. In alle publieke binnenruimtes zijn mondkapjes verplicht. Dat geldt ook voor skiliften en wachtrijen vanaf 11 jaar.
De geldigheid van een negatieve test voor de pass-sanitaire is teruggebracht naar 24 uur. Personen boven de 65 jaar behouden vanaf 15 december alleen hun coronabewijs als zij een boosterprik hebben gekregen. Alle personen ouder dan 18 jaar, waarvan het laatste vaccin meer dan zeven maanden oud is, behouden vanaf 15 januari 2022 alleen hun coronabewijs als zij een boosterprik hebben gekregen.
Vanaf 15 december geldt voor personen gevaccineerd met het Janssen-vaccin dat zij, ongeacht hun leeftijd, hun boosterdosis uiterlijk twee maanden na hun injectie met één dosis moeten hebben gekregen. Mocht je met een Janssen-vaccin deze booster dosis later halen dan duurt het zeven dagen voordat je als volledig gevaccineerd wordt gezien. Ben je gevaccineerd maar heb je geen oppepprik gehad, dan mag je Frankrijk vanaf 15 januari wel in. Maar dan geldt je coronapas niet als toegangsbewijs.
Een compleet overzicht van de maatregelen in wintersportlanden vind je hier.