GGD regio Utrecht neemt boosterklus over van ziekenhuizen en prikt komend weekend de huisartsen

© ANP
UTRECHT/NIEUWEGEIN - De GGD regio Utrecht gaat huisartsen en hun medewerkers voorzien van een boosterprik. In totaal worden 4500 mensen gevaccineerd. Dat gebeurt komende vrijdag, zaterdag en zondag.
Afgesproken was dat de ziekenhuizen in de regio de huisartsen zouden vaccineren, maar zij zijn nu te druk met coronapatiënten, de reguliere zorg én het inenten van eigen personeel. Daarom is in overleg besloten dat GGD de boosterprikken gaat zetten. De ziekenhuizen leveren wel medewerkers voor de administratie en registratie op de priklocaties. "Een mooie samenwerking die laat zien hoe we met elkaar weer een stap hebben gezet in de boostercampagne", aldus de GGD.

Drie locaties

Er zijn drie grote locaties aangewezen. In Nieuwegein kunnen per dag 700 mensen terecht, in de Utrechtse Jaarbeurs 600 en in Woerden 200 per dag. De vrije inloop voor eerste en twee prikken en de geplande afspraken voor de boosterprikken gaan gewoon door. Ook blijft het voor inwoners die aan de beurt zijn voor een boosterprik mogelijk om een afspraak te maken.
"Door in korte tijd en op grote schaal de boosterprik aan de huisartsen en hun medewerkers te geven, zorgen we ervoor dat zij extra beschermd zijn tegen corona", licht Nicolette Rigter, directeur Publieke Gezondheid van GGD regio Utrecht, toe. "Dat helpt om de huisartsenzorg in onze regio overeind te houden en kan deze zorg doorlopen op het huidige niveau. Ook ontlasten we de ziekenhuizen zodat zij hun tijd kunnen blijven besteden aan hun patiënten. Zo houden we met elkaar de zorg in onze regio op peil."

Utrecht 'booster-bereid'

Het gros van de volledig gevaccineerde Nederlanders is bereid om een boostervaccinatie tegen het coronavirus te nemen. Ruim acht op de tien van hen geeft aan voor een extra prik te kiezen, zodra die mogelijkheid er voor hen is. Iets minder dan één op de tien wil (waarschijnlijk) niet zo'n boosterprik, blijkt uit enquête-onderzoek van LocalFocus in samenwerking met Kieskompas. Opvallend in de regionale cijfers is dat na Groningen Utrecht de provincie is met de grootste 'booster-bereidheid'.
Bijna negentig procent van de volledige gevaccineerde Utrechters zegt ja tegen de derde (of bij Janssen: tweede) prik. De overige respondenten in onze provincie weten het nog niet of twijfelen. Niemand antwoordde 'Zeker niet'. Ook Zeeland, Gelderland en Noord-Brabant scoren op of boven het landelijk gemiddelde.