Universiteit Utrecht stopt met 'druktecamera's' in collegezalen na studentenprotest in Leiden

© RTV Utrecht / Jamila van de Rijt
UTRECHT - De Universiteit Utrecht heeft een proef stopgezet met camera's die tellen hoeveel mensen er in collegezalen en de universiteitsbibliotheek zijn. De instelling doet dit nadat studenten bij de Universiteit Leiden in verzet kwamen tegen soortgelijke camera's.
De Leidse onderwijsinstelling gebruikt de 371 'slimme camera's' om te kijken hoeveel mensen er in de zalen zitten en of dat allemaal wel aan de coronamaatregelen voldoet. Maar studenten daar zien de camera's als een schending van hun privacy en willen ze weg hebben.
Navraag bij de Universiteit Utrecht wijst uit dat ook daar camera's werden gebruikt om mensen te tellen in de twee vestigingen van de Universiteitsbibliotheek. "Het gaat om camera's die beelden omzetten in tellingen en die zo aantallen registreren", aldus een woordvoerder. Die camera's waren onlangs als proef ook geïnstalleerd in zeven gebouwen en acht onderwijsruimtes om te kijken hoe het controleren van de coronaregels op een privacygevoelige manier kon worden geregeld.
Die laatste proef is nu stopgezet. "Naar aanleiding van de situatie in Leiden en het feit dat we voor het coronabeleid op dit moment niet de bezetting van de gebouwen hoeven bij te houden, is besloten om de camera's uit te zetten en de evaluatie van de proef naar voren te halen", zegt een woordvoerder. Na de evaluatie wordt gekeken of de camera's in de Universiteitsbibliotheek weer aan worden gezet.