Blijven coronatesten in Utrechts lab na streep door Belgische aanbesteding?

© RTV Utrecht
UTRECHT - Laboratoriumbedrijf Unilabs lijkt nu ook in de toekomst grote hoeveelheden coronatests uit te mogen voeren in het megalab aan de Utrechtse Hudsondreef. Het Belgische bedrijf Synlab dat de klus eerst had gekregen, gaat de tests toch niet uitvoeren. De aanbesteding gaat nu terug naar het lab in Utrecht.
Het hoogvolumelab in Overvecht werd vorig jaar gebouwd, maar het leek na een jaar alweer te moeten sluiten omdat het ministerie van Volksgezondheid na een aanbesteding de klus wilde geven aan het Belgische Synlabs. Maar gisteren ontving het lab in Utrecht een brief van het ministerie dat de Belgen een fout hebben gemaakt bij de aanbesteding. Daarbij zouden papieren niet of te laat zijn ingediend. Unilabs, dat begin vorig jaar het Utrechtse Saltro overnam, krijgt nu opnieuw de kans deze aanbesteding te winnen. Het bedrijf bevestigde dat eerder vandaag al aan Nieuwsuur.

Heroverweging

"De voorlopige gunning aan het Belgische lab is ingetrokken", aldus woordvoerder Wim Knol van Unilabs. "Dat betekent dat de gunning is overgegaan naar ons want we scoorden gelijk. Er is een heroverweging verspreid door de Dienst Testen (uitvoeringsorganisatie ministerie VWS) gisteren. Synlab Belgium zou niet tijdig alle bewijsstukken hebben aangeleverd. Daarom is de inschrijving alsnog ongeldig verklaard."
Het bedrijf is volgens de woordvoerder "blij met de kans" die het nu krijgt de aanbesteding alsnog te winnen, maar tegelijkertijd vinden ze bij Unilabs dat de aanbesteding helemaal van tafel moet. Nederland zou volgens woordvoerder Knol altijd zijn eigen coronatesten uit moeten kunnen voeren. "We moeten een systeem hebben van een paar hoogvolumelabs en die moet je bestendigheid bieden, anders blijf je afhankelijk van uitbraken. Die systeem-labs, zoals je ook systeembanken hebt, moet je een blijvende plek geven in het systeem. Dus wij zijn blij dat we die klus waarschijnlijk hebben, maar wat ons betreft moet die hele aanbesteding stoppen."

Hoe nu verder?

Unilabs weet nog niet of en wanneer de opdracht definitief aan hen gegund wordt. Er loopt nog altijd een kort geding van het bedrijf tegen de staat en woordvoerder Knol verwacht dat ook het Belgische bedrijf Synlabs nog naar de rechter stapt. "De verwachting van de overheid is nu natuurlijk dat het kort geding van ons niet meer doorgaat, maar daar gaan wij niet alleen over want meerdere labs doen daar aan mee. Wij blijven aandringen bij minister De Jonge om de aanbesteding van tafel te halen."