Advies: 5,5 miljoen euro schadevergoeding voor DJ Paul van Dyk na val in Jaarbeurs

Van Dyk bij een optreden in Duitsland in juli.
Van Dyk bij een optreden in Duitsland in juli. © Imago Stock & People GmbH
UTRECHT - De nare smak die DJ Paul van Dyk vijf jaar geleden maakte tijdens het feest A State of Trance in Utrecht dreigt voor de organisator van het evenement een vervelend staartje te krijgen. Bij de Hoge Raad ligt nu een advies om de Duitse artiest een schadevergoeding te geven van 5,5 miljoen dollar.
In de vroege ochtend van 28 februari 2016 klom Van Dyk tijdens zijn optreden op de DJ-tafel die hoog op het podium stond in de Jaarbeurs. Toen hij een stap richting het publiek zette, zakte hij door een doek dat daar gespannen was en viel hij enkele meters naar beneden. Hij raakte zwaargewond en lag meer dan een week in het UMC Utrecht voor hij naar het ziekenhuis in Berlijn werd gebracht.
De DJ liep onder meer een hersenschudding op en barsten in zijn rugwervels. "Het voelt als een wonder dat ik nog leef", schreef Van Dyk enkele maanden later op zijn Facebookpagina. "En het is een nog groter wonder dat ik binnenkort mijn passie weer kan volgen."

Schadevergoeding

Van Dyk wilde na zijn ongeluk een schadevergoeding hebben van feestorganisator Alda Live. Die had een verzekering afgesloten volgens het recht van de Amerikaanse staat Californië. Dit verklaart waarom de schadevergoeding met 5,5 miljoen dollar veel hoger is dan andere schadevergoedingen in Nederland, die meestal maximaal enkele tonnen bedragen.
Alda Live verzette zich onder meer tegen de hoogte van de schadevergoeding, maar die bezwaren vond de rechtbank eerder onterecht. Het bedrijf ging daartegen in hoger beroep. Dat lijkt nu te stranden in weer een afwijzing. De advocaat-generaal van de Hoge Raad bekeek de zaak en adviseert eerdere gerechtelijke besluiten over te nemen. De Hoge Raad neemt meestal de oordelen van de advocaat-generaal over. Dit moet nog wel officieel gebeuren.