Oplopende frustraties over huisverbouwingen in Utrecht: 'Het is een bureaucratische hel'

UTRECHT - De huizenmarkt in Nederland is zwaar overspannen. Als je wilt verhuizen ben je lang aan het zoeken en de prijzen zijn extreem hoog. Veel huiseigenaren blijven dus zitten waar ze zitten. Maar wat te doen als je familie groter wordt? Menig jong gezin wil verbouwen. Maar dat blijkt lastiger dan gedacht, met name in de gemeente Utrecht.
In korte tijd meldden zich meerdere huiseigenaren bij RTV Utrecht. Al jaren zijn ze bezig om een vergunning te krijgen voor een verbouwing, maar de gemeente werkt niet mee. Zij verwijten de gemeente willekeur en onnodige bureaucratie.
Dit is niet cool. Het betreft hier willekeur van de gemeente Utrecht
Raoul van de Wetering (huiseigenaar)
Raoul van de Wetering woont in de Utrechtse wijk Pijlsweerd. De woning was groot genoeg voor hem en zijn partner. Maar nu er twee kleine kinderen zijn is er meer ruimte nodig. En dus ging hij eens bij de gemeente informeren of een verbouwing zou worden toegestaan. Zijn huis heeft een vliering waar je niet kan staan. Als hij het dak met ruim een meter zou verhogen en er een dakkapel op zou plaatsen dan kon daar met gemak een kinderkamer gemaakt worden. Bovendien wil hij zijn huis verduurzamen en van het gas af gaan.
Raoul van de Wetering.
Raoul van de Wetering. © RTV Utrecht / Marc van Rossum du Chattel

Willekeur

De gemeente gaf aan geen probleem te zien, en dus ging Raoul aan het plannen. De vergunning moest nog wel even formeel gemaakt worden. En daar ging het fout. "Ondanks het positieve advies werd de vergunning geweigerd en heb ik kennis mogen maken met de bureaucratische hel van de gemeente Utrecht", zegt de getergde huiseigenaar.
Je huis verbouwen in Utrecht? 'Een bureaucratische hel'
Hij maakt een rondje door de wijk en laat zien dat er op andere plekken soortgelijke verbouwingen zijn geweest, en dat daar wel vergunning voor verleend is. Ook zijn buurman kreeg vergunning en die moet nog verbouwen. "Dit is niet cool. Het betreft hier willekeur van de gemeente Utrecht."
Frank van Gene heeft exact hetzelfde probleem. Hij woont in Oudwijk en heeft een tweejarig zoontje door het huis kruipen. Ook hij wil verbouwen, met een dakopbouw, precies dezelfde als ze twee huizen verderop hebben. Frank heeft een juridische achtergrond en weet dus hoe de hazen lopen. Maar ook hij wordt er moedeloos van. "Ik loop vast in de bureaucratische molen van de gemeente Utrecht. De gemeente heeft mij in een vooroverleg toezeggingen gedaan over de verbouwing." Maar ook Frank vangt bot in de formele fase.
Frank van Gene.
Frank van Gene. © RTV Utrecht / Marc van Rossum du Chattel

Kafkaesk

Beide heren gaan in gesprek met wethouder Klaas Verschuure (D66), maar die verschuilt zich volgens de huiseigenaren achter zijn ambtenaren. Ze schieten er niets mee op. Raoul stapt naar de rechter, en wint. Maar een vergunning komt er niet, want de gemeente gaat in hoger beroep. "En dat kost ons weer een jaar voordat we kunnen beginnen aan de verbouwing."
Beide heren zijn gefrustreerd door de situatie. Raoul: "Het zijn Kafkaeske praktijken die echt niet oké zijn." Het kost de gezinnen ook veel geld, bij Raoul is de rekening al opgelopen tot 9.000 euro. "En dan heb ik nog niets hè." Wat ze allebei wel hebben zijn dossiers vol met brieven, antwoorden, tekeningen, aanvragen en klachten. Maar daarin kan je niet wonen, je kan er hooguit een hut van bouwen voor je kinderen.
Heeft u ook slechte ervaringen met het aanvragen van een vergunning voor een verbouwing? Mail naar marc@rtvutrecht.nl