Leergeld Utrecht wint vrijwilligerstrofee: 'De stichting maakt waanzinnig veel impact voor kinderen een leven lang'

Coördinator Harmen van de Kamp neemt de cheque in ontvangst van Erwin van Asselt (BuurtMaaltijden), winnaar van 2020.
Coördinator Harmen van de Kamp neemt de cheque in ontvangst van Erwin van Asselt (BuurtMaaltijden), winnaar van 2020. © Birgit Schuch / MediaMaker VC Utrecht
UTRECHT - De Utrechtse vrijwilligerstrofee is dit jaar gewonnen door Stichting Leergeld Utrecht. Ze krijgen de prijs omdat ze gezinnen, die het financieel niet breed hebben, helpen deelnemen aan school-, sport- en cultuuractiviteiten. Aan de prijs is een geldbedrag van 2500 euro verbonden.
Zo hebben 1300 kinderen sinds de uitbraak van het coronavirus een laptop gekregen zodat ze op een goede manier thuisonderwijs kunnen volgen. "Stichting Leergeld Utrecht maakt waanzinnig veel impact voor kinderen voor heel de stad een leven lang. En bereikt niet alleen het kind, maar ook de directe omgeving", aldus de jury van de Utrechtse vrijwilligersprijs. "Ze komen bij de mensen thuis en zien zo veel van de thuissituatie. Leergeld Utrecht biedt kansen aan kinderen die anders aan de zijlijn staan. Ook de mensen die er werken krijgen een kans terug te keren in het werkproces."

Andere winnaars

De Derde Helft- Hercules heeft de tweede plek, met een geldprijs van 1500 euro, in de wacht gesleept. Tijdens De Derde Helft organiseert USV Hercules in samenwerking met ouderen diverse sportieve activiteiten in hun clubhuis zoals dansavondjes en yoga.
Vooral het feit dat op deze manier eenzame ouderen worden bereikt, sprak de jury erg aan en daarvoor kreeg voorzitter Fons Visser een eervolle vermelding. "Wat een bevlogen initiatiefnemer. Hij ziet overal kansen en mogelijkheden en maakt dingen eenvoudig waardoor het lukt. Chapeau!"
De derde prijs, waar een geldbedrag van 1000 euro bij hoort, gaat naar Wijkmoeders Overvecht. Zij helpen wijkgenoten met allerlei dingen zoals doktersbezoeken, belastingaangifte doen, het leren van de Nederlandse taal en het ondersteunen van nieuwkomers bij het integreren. "Een goed voorbeeld van voor Overvechters door Overvechters", aldus de jury.

Andere categorieën

Bianca Botter uit het Utrechtse Zuilen is uitgeroepen tot vrijwilliger van het jaar. Ze krijgt de prijs voor haar werk bij de buurthuiskamer Bij Bosshardt - Leger Des Heils in Zuilen. Zo zet zij zich al zes jaar, vier á vijf dagen per week in, met hart en ziel als manusje van alles.
Ze heeft onder meer langdurige samenwerkingen geregeld tussen voedselbanken, lokale supermarkten en ondernemers waardoor veel mensen uit de wijk Zuilen voorzien worden van maaltijden en producten. Door haar persoonlijke aanpak voelen mensen zich echt gezien en helpt het onder meer voedselverspilling tegen te gaan.
Utrechtse Vrijwilliger van het jaar: Bianca Botter.
Utrechtse Vrijwilliger van het jaar: Bianca Botter. © Boris Schmidt Fotografie

Een geweldige Utrechter

"Er zijn geen grenzen aan de hoeveelheid tijd die ze er in steekt. Ze beperkt zich niet tot activiteiten binnen de grenzen van de muren van Bij Bosshardt, maar zoekt de mensen ook thuis en in het ziekenhuis op", schrijft de jury. "Niemand wordt vergeten. Een grenzeloze inzet van een geweldige Utrechter. Echt een vrijwilliger waar je op kunt rekenen!"
Dit jaar was er ook een hele nieuwe categorie waarin een prijs werd uitgereikt, de categorie Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO). Het Utrechtse bedrijf ICM opleidingen & trainingen ging er met de titel vandoor.
ICM opleidingen & trainingen neemt de prijs in ontvangst.
ICM opleidingen & trainingen neemt de prijs in ontvangst. © Birgit Schuch / MediaMaker VC Utrecht

Overhandiging

De winnaars werden dit jaar op locatie verrast met hun prijs. Deze momenten zijn samengevat in een tv-special die vanavond op RTV Utrecht wordt uitgezonden.
De jury van 2021

- Erwin van Asselt - Winnaar Vrijwilligerstrofee 2020 en initiatiefnemer BuurtMaaltijden.
- Nicoline Meijer - Directeur Marketing & Communicatie, ROC Midden Nederland.
- Vincent Moolenaar - Aanjager bij NL2025 voor de stad Utrecht.
- Roosmarijn Reijmer - Lid raad van bestuur Ekko / coördinator muziek 3FM.
- Bastiaan Staffhorst - Manager Strategie & Advies, Mitros.
- Helga Stieber - Hoofd PMB, gemeente Utrecht.
- Tessa Sturkenboom - Raadslid Student en Starter.