Ridouan T: 'Nog liever levenslang in isolatie dan namen noemen'

© ANP
UTRECHT - De vermeende topcrimineel Ridouan T. hield vandaag een vurig betoog waarom hij zal zwijgen in de rechtbank. Gevraagd naar communicatie die hij zou hebben gehad met medeverdachte Mao R. over de moord op Ranko Scekic op 22 juni 2016 in Utrecht, wilde hij niets zeggen.
"Ik ga nog liever dood, of levenslang de isolatie in dan dat ik ooit iemands naam zou noemen om mezelf vrij te pleiten", aldus T.
In de zwaarbeveiligde gerechtsbunker in Amsterdam-Osdorp is dinsdag het omvangrijke liquidatieproces Marengo hervat. Op de agenda staat de bespreking van het deeldossier dat gaat over de moord op Scekic. Het Openbaar Ministerie verdenkt T. ervan opdracht te hebben gegeven voor die moord. Scekic werd met grof geweld voor zijn huis doodgeschoten. Zijn vrouw en jonge kinderen waren op dat moment thuis. Er werden 27 kogelhulzen aangetroffen. Wie de schutters waren, is onduidelijk.
Marengo draait om meerdere liquidaties en pogingen daartoe. Er zijn in totaal zeventien verdachten, onder wie T. en kroongetuige Nabil B. Het proces is onder hoogspanning komen te staan door de drie moorden in de directe omgeving van de kroongetuige: op zijn broer Reduan, advocaat Derk Wiersum en adviseur Peter R. de Vries.

Hoofdverdachte terug in Nederland

Vandaag werd eveneens bekend dat Saïd R., een van de hoofdverdachten in het liquidatieproces Marengo, vanuit Colombia overgebracht is naar Nederland. Dat heeft het Openbaar Ministerie bekendgemaakt tijdens de zitting.
Het OM beschouwt Utrechter R. als de rechterhand van hoofdverdachte Ridouan T. Hij werd in februari 2020 aangehouden in een voorstad van Medellín in Colombia. In december 2019 is T. opgepakt in Dubai. Beiden waren daarvoor jarenlang spoorloos.

Moorden en drugs

De 47-jarige Saïd R. was tot zijn aanhouding een van de meest gezochte criminelen van Nederland. Hij wordt ervan verdacht dat hij opdracht heeft gegeven voor meerdere moorden. Ook zou hij op grote schaal in drugs hebben gehandeld. Er werd een beloning van 100.000 euro uitgeloofd voor de gouden tip die naar zijn verblijfplaats zou leiden. Bij zijn arrestatie is een partij cocaïne gevonden.
Beeld van Saïd R. in de Colombiaanse media, februari 2020.
Beeld van Saïd R. in de Colombiaanse media, februari 2020. © Politie Colombia
Het OM verdenkt R. van het leidinggeven aan een criminele organisatie die zich op het plegen van moorden richtte. Daarnaast beticht justitie hem van betrokkenheid bij drie liquidaties, twee pogingen daartoe en het voorbereiden van moord.

Waterpijpcafé

De in Marokko geboren R. stond in Nederland voor het laatst ingeschreven in Groningen, maar verbleef vooral in Utrecht. Daar had hij samen met zijn jongere broers een berucht waterpijpcafé. Die broers, Mohamed en Zaki, werden ook aangehouden in de zaak-Marengo. Mohamed liet vandaag op vragen van de rechtbank weten dat de komst van hun broer Saïd een verrassing is. Het is lang onduidelijk gebleven wanneer R. aan Nederland zou worden uitgeleverd.
R. is vannacht met een om veiligheidsredenen gecharterd vliegtuig onder begeleiding van de Nederlandse politie overgevlogen. Daarna is hij in de cel gezet in de extra beveiligde inrichting in Vught. Daar wordt Ridouan T. ook vastgehouden. Het Marengoproces gaat over een serie huurmoorden en pogingen daartoe en is vandaag voortgezet. R. heeft inmiddels twee nieuwe advocaten in de arm genomen.