'Prinses Amalia hunkert naar koninklijke waardigheid, maar moet ook van deze tijd zijn'

© RVD / Frank Ruiter
UTRECHT - Hoe ze haar verjaardag viert is niet bekend, maar kroonprinses Amalia is vandaag 18 jaar geworden en mag formeel de troon bestijgen wanneer koning Willem-Alexander niet meer wil of kan regeren. De prinses heeft felicitaties uit het hele land ontvangen.
Koningshuiskenner Rick Evers moest er vanmorgen op Radio M Utrecht ook naar gissen, maar hij vermoedt dat bij de prinses van Oranje thuis het feestje door de coronapandemie relatief stil zal verlopen. "Traditioneel wordt er bij zo'n gelegenheid een groot bal gegeven met onder anderen ministers, royals uit het buitenland en familie, maar dat kan nu natuurlijk niet", zei hij tegen presentator Bob van Beeten van Utrecht Is Wakker.

Geen feest met vriendinnen

"Het grote feest en ook een feest met vriendinnen moeten op zich laten wachten", aldus Evers. "Amalia heeft haar vader al vaker gewezen op de coronaregels en ze vindt dat je daar geen grappen over moet maken, zoals hij vorig jaar deed bij een fotosessie. Dus ik verwacht niet dat er meer dan vier mensen te gast zullen zijn op het paleis."
De Rijksvoorlichtingsdienst heeft vanwege Amalia's achttiende verjaardag een nieuwe serie portretten van de prinses gepubliceerd.
De Rijksvoorlichtingsdienst heeft vanwege Amalia's achttiende verjaardag een nieuwe serie portretten van de prinses gepubliceerd. © RVD / Frank Ruiter
Je mag van de pas 18-jarige prinses Amalia niet verwachten dat ze nu al klaar is voor het koningschap, vindt Evers. "Ze heeft onlangs in het boekje van Claudia de Breij gezegd dat ze haar moeder zal vragen om het voorlopig voor haar te doen. En tot die tijd vraagt ze haar vader om veel te sporten en gezond te blijven, zodat die dag nog maar heel ver voor haar uit kan worden geschoven."

Plichtsgetrouw

Toch wordt de prinses volgens royaltywatchers gekenmerkt door een groot verantwoordelijkheidsbesef. "Ze is volgens mij meer plichtsgetrouw dan haar vader", aldus Evers. "Als klein meisje pepte ze bij fotosessies haar jongere zusjes al op met 'Het is zo weer voorbij, gewoon even lief lachen'. Amalia lijkt al vroeg vrede te hebben gekregen met haar toekomstige rol. Dat is heel anders dan bij koning Willem-Alexander, die er volgens mij nu nog niet altijd even blij is met het lot dat hem in de schoot geworpen is."
Koninklijke waardigheid en benaderbaarheid.
Koninklijke waardigheid en benaderbaarheid. © RVD / Frank Ruiter
Evers verwacht dat Amalia net als haar voorgangers een traditionele koningin zal worden, die de afstandelijkheid van haar grootmoeder Beatrix zal willen combineren met de benaderbaarheid van haar beide ouders. "Dat zit wel in haar. Je ziet dat ze hunkert naar de koninklijke waardigheid van haar oma. Maar ze begrijpt als geen ander dat ze ook van deze tijd zal moeten zijn."

Kerkklokken

De Oranjebond heeft opgeroepen om de bijzondere verjaardag van de prinses luister bij te zetten door Nederlandse driekleur met oranje wimpel uit te hangen. Ook heeft de bond een felicitatieregister geopend. Om 9.00 uur luidden in veel kerktorens de klokken tien minuten lang. De Nederlandse Klokkenspelvereniging liet een speciale compositie maken die vandaag door beiaardiers in heel Nederland wordt uitgevoerd.
Nu prinses Amalia 18 jaar is geworden heeft ze ook haar eerste onderscheidingen ontvangen. Ze werd vandaag benoemd tot Ridder Grootkruis in de Orde van de Nederlandse Leeuw en tot Ridder de Nederlands-Luxemburgse Huisorde van de Gouden Leeuw van Nassau. Ook heeft ze nu een persoonlijke standaard, een 'ingehoekte' onderscheidingsvlag waarop behalve het Rijkswapen ook de jachthoorn van de familie Van Oranje en de burcht van de familie Zorreguieta zijn afgebeeld op een oranje ondergrond.