Gaat het sneeuwen in de provincie Utrecht? 'Kans op 1 tot 3 centimeter, lokaal verraderlijk glad'

© RTV Utrecht / Marc van Rossum du Chattel
UTRECHT - Komende avond en nacht is er kans op sneeuw. Er trekt een mix van regen en natte sneeuw vanuit het westen over het land. Naarmate de neerslag in de avonduren verder oostwaarts gaat en de temperatuur richting het vriespunt daalt, kunnen meerdere delen van het land wit kleuren.
Hoewel er gestrooid wordt, kan het verraderlijk glad zijn in het midden en oosten van het land. Volgens Rijkswaterstaat moeten automobilisten goed opletten. "Doordat het in verband met de coronamaatregelen nog rustiger is 's avonds en 's nachts, wordt het zout minder goed ingereden in de weg en in de banden. Daardoor blijft het verraderlijk." Vanwege het winterse weer is code geel afgegeven voor alle provincies behalve die aan de kust.
Op de Utrechtse Heuvelrug en op de Veluwe komt vanavond als eerst een sneeuwdek tot ontwikkeling, verwacht Weerplaza. "Grofweg ten oosten van Utrecht is er kans op 1 tot 3 centimeter sneeuw." Volgens Weeronline maken de Veluwe, de regio Nijmegen en Limburg de meeste kans op een behoorlijke laag.
© Weerplaza
Ook in de westelijke provincies kan het tijdelijk even wit kleuren. "Maar de kans op een aaneengesloten sneeuwdek is hier beduidend kleiner", aldus Weerplaza. In de loop van de nacht begint de sneeuw geleidelijk alweer weg te smelten. Ook na het dooien van de sneeuw blijft er een gevaar, zo waarschuwt Rijkswaterstaat, omdat vorst aan de grond het water weer kan bevriezen.
Dinsdag overdag is het rustig winterweer met geregeld ruimte voor de zon. In de avond is er vooral in het oosten en noordoosten opnieuw kans op een sneeuwdek van enkele centimeters.