Burgemeesters bijeen over langetermijnstrategie tegen polarisatie door corona

© Jeroen Jumelet, ANP
UTRECHT - Burgemeesters in het Veiligheidsberaad praten vandaag verder over een langetermijnstrategie om polarisatie in de samenleving, die door corona verder is aangewakkerd, tegen te gaan. De vergadering in Utrecht, die begint om 15.00 uur, is een vervolg op de bijeenkomst van vorige week maandag.
De voorzitters van de 25 veiligheidsregio's maken zich grote zorgen over de aangescherpte tegenstellingen in Nederland. Vorige week maandag zei Hubert Bruls, voorzitter van het beraad en burgemeester van Nijmegen, niet in discussie te willen gaan met de "kleine groep aanjagers", maar met de grote meerderheid die wel vatbaar is voor argumenten.
Demissionair Ferd Grapperhaus (Justitie) zei eerder dat sociale media een "aanjagende en vergiftigende rol" spelen als het gaat om polarisatie. Dat ophitsen via onder meer Telegram resulteerde in steden als Rotterdam in rellen.
Meerdere bijeenkomsten van het Veiligheidsberaad moeten de basis vormen voor een langetermijnstrategie over de vraag hoe om te gaan met polarisatie in coronatijd.