Kunstwerk 'Het Grote Beeld' noodgedwongen in weiland: 'Het is één groot avontuur, maar het is goed'

UTRECHT - Kunstenaar René van der Wiel heeft zijn metershoge kunstwerk 'Het Grote Beeld' tijdelijk in een weiland bij Strijkviertel in Utrecht gezet. Noodgedwongen, want de loods waar hij in werkte is gesloopt en er is nog geen nieuw onderkomen voor het beeld. Vanmorgen vroeg is het meteen al spannend. 'Het Grote Beeld' moet van het industrieterrein worden gereden, maar één verkeerde draai of een steen die in de weg ligt en het kunstwerk kiepert om.
Met een man of vijf moet de klus worden geklaard. Zo'n groot kunstwerk heb je niet zomaar één, twee, drie verplaatst. "Of ik het spannend vind? Jazeker", zegt René. "Hier zit een bottleneck en waar ie straks komt ook." Gauw trekt hij weer een sprintje naar de anderen om aanwijzingen te geven.
'Het Grote Beeld' verhuist naar weiland

Onschatbare waarde

Voor kunstenaar René van der Wiel is deze creatie van onschatbare waarde. "Ik heb in het verleden opdrachten gedaan waarbij ik altijd compromissen sloot. In dit geval heb ik dat niet gedaan en dat heb ik geweten, want er zit heel veel tijd en geld in. Maar, ik geloof er nog steeds in."
De verplaatsing van 'Het Grote Beeld' is een stressvolle klus, maar het is niets vergeleken bij hoe René zich een paar maanden geleden voelde. Samen met zijn twee onderhuurders moest hij met al het werk de loods uit omdat de grond werd verkocht. "In die tijd wist ik niet waar ik met al mijn spullen en beelden naartoe moest. Geen alternatief, dat was het ergste", zegt René.
De spullen konden tijdelijk bij een vriend in Vianen. Maar voor 'Het Grote Beeld' is nog geen definitieve plek. "Ik heb wel wat ideeën, maar ik moet ook vooral met mensen praten die me kunnen helpen", zegt René.
Soms krijg ik er stress van, soms euforie
René van der Wiel

Perspectief

Het is maar een klein stukje van het industrieterrein naar het weiland waar het beeld tijdelijk komt te staan, maar dat maakt het er niet minder spannend op. "Neem die bocht goed ruim hoor", roept René. Hij kan gelukkig ook nog lachen. Zo'n project als dit brengt toch weer reuring met zich mee en houdt ondanks de ongelukkige samenloop van omstandigheden, de kunst achter het werk levend.
"Een beeld als dit kan niet zomaar ergens staan, qua maat en vormgeving heeft het z'n eigen vragen en ook qua associatie", vertelt René. Het zijn twee oren, maar het beeld verandert afhankelijk van je perspectief. "Als je hier staat lijken de oren net twee vleugels. Sommige mensen zien er bekken in, benen of zelfs een vagina."

Eén groot avontuur

Ondertussen is 'Het Grote Beeld' aangekomen bij het weiland naast de rondweg N198. "Ho ho!" roept iemand als de wielen over iets rijden dat vervaarlijk kraakt. Tegelijkertijd strijkt één van de oren langs de takken van een boom, maar alles gaat goed. Het kunstwerk is eindelijk aangekomen bij z'n tijdelijke onderkomen.
"Het sleept mij wel mee af en toe", zegt René glimlachend. Hij heeft al heel wat met dit beeld meegemaakt. "Soms krijg ik er stress van, soms euforie. Het is één groot avontuur. Maar het is goed."