Protestmars tegen coronamaatregelen trekt door Utrechtse wijken

© RTV Utrecht
UTRECHT - Utrecht was vanmiddag het toneel van een protestmars tegen de coronamaatregelen in Nederland. Een stoet van ruim 5000 mensen liep door de wijken Transwijk en Rivierenwijk, laat de gemeente Utrecht weten.
De demonstratie is georganiseerd door Samen voor Nederland. Aanvankelijk had die organisatie de Neude op het oog als locatie. Maar dat stond de gemeente niet toe. Op de alternatieve locatie in Park Transwijk sprak de organisatie de verzamelde mensen toe: "Ik hoop dat we een goede uitstraling naar buiten hebben. We maken er een goede en mooie dag van."
De demonstranten verzamelden zich in Park Transwijk
De demonstranten verzamelden zich in Park Transwijk © RTV Utrecht
De paar duizend demonstranten verzamelden zich even voor het middaguur in het park. Rond 13.00 uur begon de mars van en naar het park. De demonstranten liepen onder meer over de Jutfaseweg, de Vondellaan en de Balijelaan.

Verkeersoverlast

De optocht zorgt voor overlast in het verkeer. Auto's en bussen werden omgeleid. De demonstratie is verder ordentelijk verlopen, laat de gemeente weten. "De driehoek had vooraf een aantal voorschriften opgelegd waar de organisatie zich aan moest houden om de demonstratie veilig en ordelijk te laten verlopen. Deze voorschriften gingen onder ander over het maximum aantal deelnemers (5.700), de duur van de demonstratie (12:00-15:00 uur) en het waarborgen van anderhalve meter afstand tussen deelnemers. Tijdens de demonstratie werden demonstranten op verschillende manieren gewezen op het bewaren van de onderlinge afstand", aldus de gemeente Utrecht.
Er is één 'strafbare uiting' geconstateerd, de gemeente kon verder niet laten weten wat deze uiting precies is. De uiting is in beëindigd en de gegevens van de persoon die de uiting deed, zijn genoteerd. "Deze persoon ziet een proces-verbaal tegemoet", meldt de gemeente Utrecht.