Onderzoekers UMC Utrecht: coronazelftest alleen betrouwbaar bij symptomen

Het was de afgelopen tijd druk bij de teststraat.
Het was de afgelopen tijd druk bij de teststraat. © RTV Utrecht
UTRECHT - De teststraten zijn volgeboekt, dus grijpen we massaal naar de zelftest. Maar die is lang niet altijd zo betrouwbaar, blijkt uit een nieuw onderzoek van het UMC Utrecht.
De antigeen neuszelftest van Roche is voldoende betrouwbaar om corona mee op te sporen als de gebruiker symptomen heeft, maar niet als die ontbreken. Dat maken de onderzoekers op na een onderzoek onder bijna 3.000 mensen. De resultaten zullen over een paar dagen officieel gepubliceerd worden.

'Vrijwel net zo betrouwbaar als in de teststraat'

Als de geteste persoon wel symptomen heeft, dan is de neuszelftest "vrijwel net zo betrouwbaar als wanneer deze testen worden afgenomen door professionals in de GGD-teststraat". "De uitkomsten van onze studie vormen de basis voor het vandaag aangepaste Nederlandse testbeleid", aldus hoofdonderzoeker Carl Moons.
Een speekseltest die ook onder de loep werd gehouden in het onderzoek komt er minder goed van af. Bij die test wordt gebruik gemaakt van een buisje waar je in moet spugen, in plaats van het wattenstaafje in de neus. Deze zelftest blijkt onvoldoende betrouwbaar, of je nu verkoudheidsklachten hebt of niet.