Opnieuw verdachte (20) aangehouden voor oproep tot rellen in Utrecht

© RTV Utrecht
UTRECHT - De politie heeft een 20-jarige verdachte uit Arnhem aangehouden. De man zou op sociale media hebben opgeroepen om vorige week vrijdag te gaan rellen in Utrecht.
Na onderzoek kon al snel de identiteit van de man worden vastgesteld, zegt de politie. Hij is woensdagavond door een arrestatieteam aangehouden. In zijn huis zijn ook meerdere wapens gevonden. De verdachte zit in de cel en wordt verhoord.
Eerder werden ook al zes aanhoudingen vanwege opruiing verricht in Zeist, Lopik en Hilversum. De vier verdachten uit Lopik moeten zich binnenkort verantwoorden in een snelrechtzitting. De slechts 17-jarige verdachte uit Zeist moet binnenkort voor de kinderrechter verschijnen, maar mag die zaak in vrijheid afwachten. Hij heeft wel van de gemeente Utrecht al een 'online gebiedsverbod' gekregen.
De politie zegt meer aanhoudingen niet uit te sluiten. "'Opruiing op zichzelf is ook een strafbaar feit, niet alleen het plaatsen van dit soort berichten, maar zeker ook het verder delen ervan. Voor dit soort vergrijpen krijg je een strafblad en dat heeft grote gevolgen voor je toekomst", waarschuwt de politie.
"Dus plaats of deel dit soort berichten niet en blijf thuis. Ook voor minderjarigen zijn er stevige straffen en grote gevolgen. Door je strafblad kun je bijvoorbeeld moeilijker een baan of een stage krijgen. Daar kun je heel lang last van houden."