Bewoners boos over renovatie Mitros in Utrechtse Zuilen: 'Ze breken je hele huis af en dat hoeft allemaal niet'

© RTV Utrecht / Marc van Rossum du Chattel
UTRECHT - Bewoners in de Utrechtse wijk Zuilen zijn boos op woningcorporatie Mitros. De woningbouwcorporatie is bezig met een grootschalige renovatie van woningen in de Van der Pekstraat en omgeving. Maar niet iedereen mag meedoen. Zo zijn er huurders die maar een deel van de werkzaamheden willen laten uitvoeren. Maar dat is niet mogelijk, volgens Mitros. Ook huiseigenaren zouden graag aanhaken, maar ook dat ziet Mitros niet zitten. En zo ontstaat er in de buurt een bonte verzameling van verduurzaamde huizen en huizen in hun oorspronkelijke staat.
Henk Kooijman is zo'n huurder. Hij woont al ruim veertig jaar in zijn huisje, en is daar zeer tevreden over. De buurt is een oude Utrechtse volksbuurt met kleine arbeiderswoningen. Kooijman is alleen met zijn vrouw, de kinderen zijn het huis uit, plek zat dus. "In de loop der jaren heb ik het allemaal zelf netjes bijgehouden", zegt hij. De keuken is veertig jaar oud. Het is een originele Bruinzeel, en die ziet er nog picobello uit. Hij is bang dat zijn keuken onherstelbaar vernield wordt als hij Mitros zijn gang laat gaan. "Ik heb gezien wat er verderop gebeurd is, ze breken je hele huis af. En dat hoeft allemaal niet."
Bewoners zijn boos op Mitros

Geen keuze

En dus wilde Kooijman dat wel zijn dak geïsoleerd werd en dat de kozijnen, deuren en ramen vervangen werden door duurzamere exemplaren, maar hij wilde niet dat Mitros aan zijn keuken en badkamer zou komen. Maar die optie was er niet. "Mitros heeft ons als bewoners een keuze gegeven, of de buitenkant en binnenkant volledig renoveren, of niet meedoen. Een andere keuze was er niet."
Een woordvoerder van Mitros laat weten dat de woningcorporatie geen snackbar is, waar je naar believen wel een frikandel uit de muur kan trekken maar de kroket kan laten liggen. Directeur Henk Peter Kip voegt daaraantoe: "We hebben goed nagedacht over wat we hier willen uitvoeren. De woningen krijgen een A-label als het gaat om energiezuinigheid. Uit het pakket kan je niet zomaar iets uithalen want dan missen we het effect."
Ik heb gezien wat er verderop gebeurd is, ze breken je hele huis af. En dat hoeft allemaal niet
Henk Kooijman, bewoner Zuilen
GroenLinks raadslid Pepijn Zwanenberg vindt die opstelling onbestaanbaar. "Volgens mij moeten we allemaal ons steentje bijdragen aan de verduurzaming." Zwanenberg maakt zich vooral boos over de weigering van Mitros om huiseigenaren aan te laten pikken bij de renovatie.
Eén van hen is Chris van Rooijen. Hij kocht zijn huis twee jaar geleden van Mitros. Hij is nu eigenaar en dus zelf verantwoordelijk voor renovatie en onderhoud. Het was handig geweest als hij voor eigen rekening mee had kunnen doen met de grootschalige werkzaamheden in de straat. "Voornamelijk om het huis mee te laten doen in het complete straatbeeld na renovatie, en de bijkomstigheid is dan dat het dak volledig geïsoleerd is." Maar ook Van Rooijen ving bot, meedoen was geen optie volgens Mitros.
Zwanenberg: "Als particuliere eigenaren willen verduurzamen en Mitros gaat verduurzamen in die straat dan moet je samenwerken." Eerder stelde GroenLinks al vragen over een vergelijkbare zaak in Pijlsweerd. Zwanenberg wil dat de wethouder meer zijn best gaat doen, zodat Mitros minder star opereert in dit soort gevallen.
Eén van de straten waar het om gaat.
Eén van de straten waar het om gaat. © RTV Utrecht / Marc van Rossum du Chattel