Tientallen doden en gewonden door ongelukken met lachgas: 'Het is schrikbarend'

© Politie Veenendaal
UTRECHT - Bij verkeersongelukken waarbij lachgas in het spel was zijn de laatste jaren tientallen doden en gewonden gevallen. Uit een inventarisatie van de politie op verzoek van de NOS blijkt dat bij 63 dodelijke ongevallen lachgasgebruik werd geconstateerd, net als bij 362 ongevallen met (ernstig) letsel.
In totaal waren er de afgelopen drie jaar bijna 1800 verkeersincidenten met lachgas. Het gaat om ongelukken met doden en gewonden, maar ook om aanrijdingen met alleen blikschade. Rijden onder invloed (1099 incidenten), agressief of onveilig rijgedrag (502 incidenten) en rijden zonder geldig rijbewijs (449 incidenten) zijn andere overtredingen die regelmatig voorkomen in combinatie met het gebruik van lachgas.

Topje van de ijsberg

Sinds begin 2021 heeft de politie ruim 4.000 keer geconstateerd dat een bestuurder onder invloed van lachgas deelnam aan het verkeer. Dat is vergelijkbaar met dezelfde periode vorig jaar. "Onder invloed deelnemen aan het verkeer is levensgevaarlijk", zegt verkeersdeskundige bij de politie Paul Broer. "We zijn helaas al bij veel trieste verkeersongevallen geroepen, waarbij heel jonge inzittenden zwaargewond raakten of zelfs overleden. Het aantal constateringen is schrikbarend, maar we weten ook dat dit het topje van de ijsberg is omdat we lang niet alles zien."
Elke maand betrapt de politie gemiddeld 400 keer een bestuurder op het gebruik van lachgas achter het stuur. "Onder invloed deelnemen aan het verkeer is verboden, maar vooral ook levensgevaarlijk. Bovendien kun je problemen krijgen met je verzekering als je een ongeval veroorzaakt", aldus de politie.
Het gebruik van lachgas is niet meetbaar, zoals wel bij andere drugs als cocaïne of cannabis het geval is, maar afwijkend rijgedrag, de aanwezigheid van ballonnen of lachgastankjes en het gedrag van een bestuurder zelf kunnen genoeg aanwijzingen geven dat iemand heeft gebruikt. Broer: "Het gaat er ook niet om of je er mee betrapt kunt worden. Je moet gewoon niet rijden als je onder invloed bent, want je brengt jezelf en andere weggebruikers in groot gevaar."

Regio Utrecht

In Utrecht werd twee weken geleden opnieuw gestart met de campagne 'Rij ballonvrij'. Ook in deze regio is een forse toename te zien van het aantal zware verkeersongelukken onder invloed van lachgas, meldde de gemeente onlangs.
Zo was in Utrecht vorige maand nog een opvallend incident met een beginnend bestuurder. Die reed na het gebruik van lachgas bijna frontaal tegen een tegemoetkomende bus op het Janskerkhof in het centrum van de stad. Een jonge Leusdenaar die volgens de rechtbank lachgas had gebruikt, werd onlangs veroordeeld voor het veroorzaken van een ongeluk met zwaar letsel.
In Utrecht geldt in Overvecht, Zuidwest, Noordwest en West een lachgasverbod. Dit heeft tot minder overlast geleid. Wel lijkt sprake van een waterbedeffect: het aantal klachten in andere delen van de stad is toegenomen, blijkt uit een recente evaluatie.