Utrechtse sportclubs kunnen vergoeding krijgen voor controle QR-code

© RTV Utrecht / Hannah Cammeraat
UTRECHT - Sportclubs in de gemeente Utrecht kunnen vanaf vandaag een vergoeding aanvragen voor de kosten die ze maken bij de verplichte coronacontroles. Denk bijvoorbeeld aan het inhuren van beveiligers, vrijwilligersvergoedingen of de inkoop van polsbandjes, hekwerk of afzetlinten.
De gemeente komt daarmee sportverenigingen tegemoet die door de coronamaatregelen extra kosten moeten maken. De regeling komt bovenop al bestaande subsidies van de gemeente.
Nu er na 17.00 uur ook niet meer getraind of wedstrijden gespeeld kunnen worden, hoeven verenigingen ook niet meer te betalen voor de huur van zalen of velden tijdens de avonduren. Boekingen die al stonden tot en met 19 december worden geannuleerd. Wie al huur heeft betaald, krijgt de teveel betaalde uren terug.

Volle zalen en velden

Ondertussen kampen veel verenigingen met ruimtegebrek, omdat ze de avonduren uit de trainingsschema's hebben moeten schrappen. Om sporters toch de mogelijkheid te geven om te sporten wordt er nu druk met uren geschoven en soms met meerdere teams op één veld tegelijk getraind. Tegelijkertijd kan het voorkomen dat velden of zalen elders in de gemeente juist leeg staan. De gemeente zegt nu dat clubs zich altijd kunnen melden bij het Vastgoedloket, zodat "we samen kunnen kijken naar de mogelijkheden."
Het kabinet besloot afgelopen weekend dat sporten na 17.00 uur voor amateurs tijdelijk niet is toegestaan. Voor veel sporters betekent dit dat wedstrijden in het weekend wel mogelijk zijn, maar dat er doordeweeks niet of nauwelijks getraind kan worden. Sporters hoeven buiten geen coronapas te laten zien, maar in binnenruimten weer wel. In oktober bleek dat die pas toen in sportkantines nauwelijks werd gecheckt.