Voorrondes Nederlands Kampioenschap beroepen van start in Nieuwegein: 'We kijken of ze tempo draaien en schoon werken'

UTRECHT - In een ruime keuken van het ROC Midden Nederland in Nieuwegein zijn acht studenten druk aan het snijden, bakken en koken. Het is stil. Alleen de messen op de snijplanken en de enorme afzuigkappen zijn hoorbaar. De concentratie in de keuken is bijna voelbaar. De studenten bereiden een driegangenlunch en hopen met hun gerechten een plek in de finale te bemachtigen van het Nederlands Kampioenschap beroepen 'Skills The Finals'.
Voorrondes Nederlands Kampioenschap beroepen van start in Nieuwegein: 'best spannend'
De wedstrijd is georganiseerd door verschillende Mbo-scholen. Elk beroep komt aan bod, van timmerman tot verpleegkundige. Iedereen krijgt de kans om de beste vakman- of vrouw in zijn beroepsgroep te worden. De winnaars van deze voorronde gaan door naar de finale volgend jaar in de Jaarbeurs in Utrecht.
Vandaag gaat het om koken en gastheerschap. In duo's werken de studenten aan de beste lunch. De koks zorgen voor het eten en de gastheren- en vrouwen verzorgen de aankleding en service. "Het is best spannend', zegt een van de koks. Hij haalt verschillende vullingen uit de koeling voor de vijf verschillende hapjes die hij maakt. En dat is alleen nog maar het voorgerecht.

Kritische blik

Een jury bepaalt welke studenten door mogen naar de finale. "We kijken of ze tempo draaien, of ze schoon werken, we kijken naar de smaak, hygiëne en restverwerking. Er spelen echt heel veel factoren", zegt jurylid Ries Verburgt. Hij loopt rond met een clipbord en haalt af en toe een schone lepel tevoorschijn om te proeven.
De wedstrijd is georganiseerd om het vakmanschap in het MBO te laten zien. "Je keuken of wasmachine wordt niet gerepareerd zonder mbo'er. Je huis wordt niet gebouwd, niet verwarmd, de mbo-student houdt letterlijk onze economie draaiend", zegt directeur Horeca- en Toerismecollege, Suzanne Staal. Daarom vindt Staal het belangrijk dat de studenten door deze wedstrijd kunnen laten zien wat ze in huis hebben.

De finale

De keuken ruikt kruidig en op elke werkbank staan pannetjes te pruttelen. De koks laten hun soepen en vullingen even achter en overleggen met de gastvrouw of gastheer die aan hem is gekoppeld. Zo weten ze zeker dat de samenwerking goed gaat tijdens de lunch. Na een kwartier komen ze terug in de keuken en pakken ze direct de draad weer op. "Ik wil wel graag winnen", zegt een van de kokende studenten. "Maar ik heb een beetje rondgekeken en volgens mij gaat iedereen wel lekker dus ik ben benieuwd."
De finale van 'Skills The Finals' is 31 maart en 1 april in de Jaarbeurs in Utrecht.