Man opgelicht voor 1,7 miljoen euro na belofte om te trouwen

© Politie
Utrecht - De politie heeft maandag een 32-jarige vrouw uit Utrecht aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij oplichting. Eerder hield de politie hiervoor al zeven andere verdachten aan. Ze zouden het slachtoffer hebben beloofd dat hij mocht trouwen met een destijds minderjarig meisje. In ruil daarvoor moest de man uit Utrecht uiteindelijk 1,7 miljoen euro afstaan.
Via een datingsite kwam het slachtoffer in deze zaak in 2019 in contact met een destijds 17-jarig meisje. De man werd al snel opgenomen in haar familie en hij zou met haar trouwen zodra ze meerderjarig werd. Negen maanden lang werd de man betrokken in het leven van de familie en woonde ook in die tijd periodes bij hen in. Gedurende die tijd werd hij steeds vaker gevraagd dingen te betalen, onder andere voor het voorgenomen huwelijk. In een aantal maanden tijd heeft het slachtoffer zo bijna zijn gehele vermogen afgestaan.

Bedreiging, intimidatie en mishandeling

Het vragen naar geld veranderde in de loop der tijd in eisen, bedreigen en afpersen. De man werd daarbij ook mishandeld. Toen de bedreigingen met geweld erger werden, wist het slachtoffer zich uit de familiebanden los te weken en deed hij aangifte van oplichting en afpersing. Het slachtoffer was inmiddels 1,7 miljoen euro kwijt aan geld en goederen. Zo verloor hij bijvoorbeeld een groot aantal goudstaven die hij in de periode dat hij bij de familie verbleef kocht en vervolgens gedwongen afstond.
Onderzoek van de recherche leidde vorig jaar zomer naar enkele woningen op de Waalstraat en de Melissekade in Utrecht. Daar werden bij enkele doorzoekingen onder andere dure Rolexhorloges en administratie in beslag genomen. Na verder onderzoek hield de recherche de afgelopen maanden in totaal acht verdachten aan, waarvan er op dit moment twee in voorlopige hechtenis zitten. Dit zijn een man van 43 en een vrouw van 44. Afgelopen maandag werd de voorlopig laatste verdachte in deze zaak aangehouden, de 32-jarige vrouw. Alle verdachten in deze zaak hebben "een (familie-) relatie met elkaar".
Vandaag stonden twee verdachten al pro forma voor de rechter. Ze worden verdacht van het oplichten en afpersen van het slachtoffer. De politie is nog wel op zoek naar een aantal dure horloges en een onbekend aantal goudstaven. Wie daar informatie over heeft, wordt verzocht contact op te nemen met de politie.