Subsidie voor Utrechters die open haard laten verwijderen

© Pixabay / FotoshopTofs
UTRECHT - Inwoners van de gemeente Utrecht kunnen 2000 euro subsidie krijgen als ze hun open haard of houtkachel laten verwijderen. Met die regeling wil de gemeente de luchtvervuiling tegengaan.
Wie de open haard of het rookkanaal laat verwijderen en ervoor zorgt dat het niet meer gebruikt kan worden, kan 2000 euro subsidie ontvangen. Voor Utrechters met een lager inkomen wordt dat bedrag verdubbeld. Utrecht subsidieert ook het vervangen van een open haard of houtkachel door een moderne kachel met 500 euro.
Utrecht beschouwt houtstook door inwoners als een van de belangrijkste bronnen van luchtvervuiling waar de gemeente zelf invloed op kan uitoefenen. Door het verbranden van hout komen fijnstof en andere schadelijke stoffen in de lucht, zoals koolwaterstoffen en koolmonoxide.
"Een houtvuurtje kan gezellig zijn, maar de rook brengt schadelijke stoffen in de lucht. Dat is voor niemand gezond", legt de gemeente uit. Vooral ouderen, kinderen en mensen met luchtwegproblemen kunnen veel last hebben van houtstook in de buurt, zeker op dagen waarop het niet of nauwelijks waait en de rook blijft hangen in de straten.
De gemeente is ook een voorlichtingscampagne gestart om inwoners te informeren over de schadelijke gevolgen van houtrook. De oproep is: "Laat het vuur liever wat vaker uit en als je stookt, doe dat dan zo schoon mogelijk".
De subsidie kan vanaf vandaag worden aangevraagd. De regeling loopt in ieder geval tot eind volgend jaar, daarna wordt hij verlengd of aangepast.