Rooms-Katholieke Kerk schrapt vieringen na 17.00 uur

© Google Streetview
UTRECHT - De Rooms-Katholieke Kerk schrapt per direct alle vieringen na 17.00 uur. Ook tijdens Kerstmis zullen de aangescherpte maatregelen gelden, zo meldt de Rooms-Katholieke Kerk in Utrecht. De Nederlandse bisdommen hebben hiertoe besloten "in verband met de huidige ontwikkelingen op het gebied van de coronapandemie".
Het besluit gaat de bisschoppen "zeer aan het hart", zo stellen zij. Maar "de kerk mag geen bron van besmetting zijn". Met de sluiting van de kerk tussen 17.00 uur en 05.00 uur worden de algemeen geldende coronamaatregelen gevolgd, waarbij niet-essentiële activiteiten worden geschrapt.

Geen publiek

De vraag vanuit de kerk aan de parochies is om Kerstmis zoveel mogelijk overdag, voor 17.00 uur te vieren. Als er toch een dienst daarna plaatsvindt, dient deze zonder publiek te zijn. Vanuit huis kunnen kerkgangers de dienst via een live-verbinding volgen. In de kerk wordt gevraagd alleen een pastoor, priester, bedienaren en bij uitzondering een koor aanwezig te laten zijn, aldus een woordvoerder.
Overdag kunnen de vieringen en kerkelijke bijeenkomsten zoals catechesebijeenkomsten of parochiebestuursvergaderingen nog wel doorgaan. Daarbij moet iedereen zich aan de al geldende coronamaatregelen houden, zoals anderhalve meter afstand houden en bij verplaatsing door de kerk een mondkapje dragen. Eenmaal zittend op de plek mag deze af.

Reserveringssysteem kleinere kerken

Kleinere kerken moeten weer werken met een reserveringssysteem, zodat mensen afstand kunnen houden. Koren mogen wel blijven zingen, maar dienen ook onderling afstand te houden. Ventilatie in de kerken blijft een prioriteit.
De aangescherpte maatregelen vragen volgens de bisschoppen net als vorig jaar van de parochies en alle gelovigen "opnieuw om extra inzet, incasserings- en uithoudingsvermogen om toch samen zo goed mogelijk Advent en Kerstmis te kunnen vieren".