Celstraf en taakstraf voor Utrechtse student die agent in ballen kneep en in wurggreep nam

© RTV Utrecht / Timo Anceaux
Utrecht - Een 21-jarige man uit Utrecht krijgt een celstraf en de maximale taakstraf van 240 uur omdat hij een agent bij zijn ballen greep, zijn keel dicht kneep en hem beledigde. Ook moet hij een schadevergoeding van 800 euro betalen.
De straf is lager dan het Openbaar Ministerie had geëist. Volgens de rechtbank is er sprake van een poging tot zware mishandeling en niet van een poging tot doodslag. Volgens de rechters had de Utrechtse student niet daadwerkelijk de bedoeling om de agent te doden.

Worsteling

"De man hield de agent met zijn rechterarm onder de oksel vast en omklemde met zijn andere arm zijn nek. De agent was nog in staat om de man meerdere forse klappen te geven. Daarnaast waren in zijn nek slechts enkele krassen te zien en heeft hij die niet laten onderzoeken door een arts", aldus de rechtbank.
Voorafgaand aan de vechtpartij was de man opgevallen toen hij op de Utrechtse Potterstraat liep. In de nacht van 30 mei van dit jaar was hij dronken toen hij "politie kankerhomo" riep. De agent besloot daarop de student aan te houden voor openbare dronkenschap en toen liep het helemaal uit de hand.

Niet de cel in

Door de uitspraak van de rechter hoeft de Utrechter niet terug de gevangenis in. "Omdat hij al 13 dagen vast heeft gezeten. Die tijd legt de rechtbank als onvoorwaardelijke celstraf op met daarbovenop een voorwaardelijk deel van 6 maanden", aldus dus rechtbank.
De rechters volgen hiermee het advies van de reclassering op. Die had aangegeven dat deze straf gezien de jonge leeftijd van de verdachte en zijn persoonlijke situatie passend is.