500 huishoudens in Utrechtse flats urenlang zonder verwarming: 'Zit te bibberen onder een dekentje'

© Channa van Lint
UTRECHT - Twee van de vier Max torens aan het Europaplein in Utrecht hebben vandaag de hele dag zonder verwarming gezeten. Naar schatting gaat het om zo'n vijfhonderd huishoudens. Volgens meerdere bewoners is dit al de zoveelste keer. "Ik woon hier twee maanden en zit al voor de vierde keer in de kou", zegt één van hen.
Channa van Lint heeft een dochter van 15 maanden. "Ze heeft steenkoude handjes." Vanmorgen vroeg rond 07.00 uur ontdekte Van Lint al dat er geen warm water was. Ook de verwarming deed het niet. "Ik wilde een flesje maken en dacht hé, de kraan wordt niet warm." Ze keek op de Facebook-groep voor bewoners en zag meer beklag. Daar gáán we weer, dacht van Lint.
"Probeer maar is een muts op de houden bij een eigenwijs meisje van 15 maanden, ze heeft ijskoude handen."
"Probeer maar is een muts op de houden bij een eigenwijs meisje van 15 maanden, ze heeft ijskoude handen." © Channa van Lint
Ook Sam, niet haar echte naam, baalt van de situatie. Ze is geen koukleum; "Ik slaap meestal met het raam open." Maar dit is wel erg vervelend. Het is nu 17,3 graden, ik zit te bibberen onder een kleedje. En ik douch altijd voor het slapen gaan."
Alexander heeft kaarsen aangestoken en is vandaag extra blij met zijn elektrische deken. "Het is hier zo'n 15 graden. Ik drink veel warme chocomel", zegt hij.

'Mijn vertrouwen is niet groot'

Rond 19.30 uur vanavond kregen bewoners het verlossende woord: de storing heeft zo'n 13 uur geduurd, maar is nu opgelost. Alexander hoopt op compensatie, aangezien het al de zoveelste keer is. "Maar ik denk het niet. Dit is al veel vaker aan de hand geweest, mijn vertrouwen is niet erg groot. Het zal vast niet de laatste keer zijn."
SSH laat desgevraagd weten dat er aan het probleem gewerkt wordt, en later op de avond dat het opgelost is. Over de aard van het probleem, kon de woordvoerder geen uitspraken doen.
Sam hoopt dat het probleem grondig aangepakt wordt, maar ook zij heeft er een hard hoofd in. "Er moet groot onderhoud plaatvinden om dit op te lossen." Voorlopig kan de elektrische deken van Alexander in de kast. Ook Sam is blij. "Die warme douche, daar ga ik zo extra van genieten."