Doek valt definitief voor dissidente Utrechtse SP-leden

De geroyeerde SP-ers Boudens en Eggermont
De geroyeerde SP-ers Boudens en Eggermont © RTV Utrecht / Marc van Rossum du Chattel
UTRECHT - De weg terug voor Michel Eggermont en Floris Boudens is definitief afgesneden. De twee werden eerder uit de SP gezet, omdat ze lid zouden zijn van meer dan één politieke partij en dat is binnen de SP verboden. De partijraad van de SP besloot vandaag dat eerdere besluiten om ze uit de partij te zetten, niet worden teruggedraaid.
Al maanden is er een richtingenstrijd gaande binnen de SP. Een groep radicale leden, met name jongeren, vindt dat de partij een meer socialistische koers moet varen, die neigt naar communisme. Een meerderheid in de partij wil juist een meer gematigde koers, en op termijn meedoen aan een regering.

ROOD

De dissidenten werden met een groep lid van ROOD, de voormalige jongerenafdeling van de SP. Ook namen ze zitting in het bestuur van ROOD en kandideerden ze zich voor het bestuur van de landelijke partij. Het landelijke bestuur verbrak daarna de banden met de eigen jongerenafdeling.
Ook zijn de dissidenten actief op onder andere het Marxistisch Forum. Landelijk werd dat niet getolereerd, de dissidenten moesten kiezen of ze van de SP lid wilden blijven of dat ze kozen voor het Marxistisch Forum en/of ROOD.

Steun brokkelt af

Een aantal dissidenten wilde die keuze niet maken en bleef actief voor zowel de SP als het Marxistisch Forum. Onder wie Eggermont en Boudens. De eerste zit namens de SP in Provinciale Staten, de tweede was de beoogd lijsttrekker voor de komende gemeenteraadsverkiezingen. Beiden weigerden hun positie op te geven en voelden zich gesteund door de lokale afdeling. Maar die steun brokkelde recent al af.
Een commissie van oudgediende leden, onder leiding van oud-wethouder Paulus Jansen, zette het demissionaire bestuur van de afdeling definitief aan de kant en vroeg de steun van de afdeling. De afdeling schaarde zich in ruime meerderheid achter de commissie-Jansen.

Lijmpoging

En vandaag heeft ook de Partijraad in ruime meerderheid besloten dat de dissidenten niet terug genomen hoeven te worden in de partij. Moties die daartoe opriepen werden met een meerderheid van rond de 80 procent verworpen. Een motie om ROOD en het Marxistisch Forum niet als politieke partij aan te duiden werd ook verworpen. Een motie om alsnog een lijmpoging te starten, haalde het niet.
In de partijraad zijn alle afdelingen vertegenwoordigd door hun afdelingsvoorzitter. Met deze besluiten van de partijraad valt dus definitief het doek voor Floris Boudens, de kans dat hij nog lijsttrekker wordt is nagenoeg nihil. Eggermont heeft meerdere keren aangegeven dat hij zijn zetel in de Provinciale Staten niet wil opgeven. Geen enkel bestuur kan hem daartoe dwingen. Hij zegt dat hij er namens de SP zit, maar of hij dat nog lang kan volhouden is twijfelachtig.