Meer aanhoudingen voor opruiing, 17-jarige jongen riep op tot vuurwerkprotest in Utrecht

© RTV Utrecht
UTRECHT/ZEIST - De politie heeft in Zeist een 17-jarige jongen gearresteerd die mensen heeft opgeroepen om vanavond met vuurwerk naar Utrecht te komen. In de stad zou een protest tegen het coronabeleid en het vuurwerkverbod zijn georganiseerd.
De jongen heeft zich volgens de politie Midden-Nederland schuldig gemaakt aan opruiing, vertelt woordvoerder Wim Hoonhout. "Na de rellen die we afgelopen weekend in Rotterdam en andere delen van het land hebben gezien, kregen we ook deze verdachte in beeld. Hij riep via sociale media op om in Utrecht de openbare orde te komen verstoren."

Signaal

Volgens Hoonhout 'surveilleert' de politie behalve op straat ook landelijk op sociale media. "Daar ontdekten we zijn berichten. De interventie is bedoeld om dit strafbare gedrag te stoppen en een signaal af te geven. Doe dit niet, voorkom dat je een strafblad krijgt."
Hoonhout wil verder geen details over de oproep van de jonge Zeistenaar kwijt. Of er echt animo voor een eventueel protest in Utrecht is, is niet duidelijk. Toen in januari dergelijke oproepen tijdens de avonklokrellen rondgingen, bleven in Utrecht ongeregeldheden uit.

Wegblijven

De politie en de gemeente Utrecht waarschuwen naar aanleiding van de arrestatie in Zeist en alvast dat onruststokers lik op stuk kunnen verwachten. Wijkagenten in het betreffende gebied in Utrecht hebben buurtbewoners gevraagd om de oproep niet verder te verspreiden en op het tijdstip dat erin genoemd wordt weg te blijven. "Er kan op straat dan duidelijk onderscheid gemaakt worden door ons als politie."
Behalve de 17-jarige verdachte in Zeist is vannacht ook een 32-jarige man in Hilversum aangehouden voor opruiiende berichten. Eerder vandaag meldde de politie vier arrestaties in Lopik. Een jongen en drie mannen zouden via Whats-App dreigende berichtjes hebben gestuurd en opgeroepen hebben om onrust te stoken in hun dorp. De politie verdenkt ze van aanzetten tot geweld.