CNV Jongeren pleit voor tien dagen rouwverlof bij verlies in gezin

© AS Media
UTRECHT - CNV Jongeren pleit voor een wettelijk rouwverlof van tien flexibele dagen bij een sterfgeval binnen een gezin. Flexibele en doorbetaalde dagen geven mensen de tijd zaken te regelen en te beginnen met het verwerken van het verlies, aldus de bond.
De vakbond in Utrecht wijst erop dat jaarlijks ruim 6000 kinderen tot 18 jaar een of twee ouders verliezen. Volgens de jongerenbond krijgen werknemers vaak te maken met "onbegripvolle of ongevoelige werkgevers, leidinggevenden of collega's.'' Dat is meestal niet uit onwelwillendheid, maar uit onwetendheid of ongemak.
CNV Jongeren vindt dat het wettelijk rouwverlof ook moet gelden voor werknemers die een broer of zus, of een zwager of schoonzus verliezen. Op dit moment zijn werknemers in zo'n situatie afhankelijk van de flexibiliteit van hun leidinggevende als er niets over in de cao staat.

Petitie Amersfoortse voor betere regeling

Ervaringsdeskundige Marrit van Exel uit Amersfoort lanceerde onlangs een petitie om het recht op rouwverlof in te voeren. Zij zegt dat er vrijwel niets is geregeld.
De Amersfoortse maakte in 2018 zelf mee wat er mis kan gaan. Haar oudste dochter overleed enkele weken na een bevalling. ''Zij had recht op allerlei verlofvormen maar haar partner in feite niet. Terwijl hij wel met een kleine baby zat waar hij 's nachts voor uit bed moest komen, bovenop zijn rouw en verdriet. En waar je normaal met zijn tweeën de zorgtaken verdeelt, stond hij er alleen voor.''
De petitie was begin deze week door bijna 80.000 mensen ondertekend. Donderdag spreekt de Tweede Kamer over het onderwerp rouwverlof. Van Exel is daarbij aanwezig.