Koudweerregeling voor dak- en thuisloze mensen gaat komend weekend weer in

© Ab Donker
UTRECHT - De zogeheten koudweerregeling voor dak- en thuisloze mensen gaat vanaf komend weekend weer in. De temperatuur daalt zo erg dat iedereen in onder meer Utrecht terecht kan in de opvang, ook de mensen die daar normaal gesproken geen recht op hebben.
De nachtopvang die tijdens de winterkouderegeling wordt aangeboden, is bedoeld om alle dak- en thuisloze mensen te beschermen voor mogelijke gezondheidsschade door het weer. Als het 's nachts door vrieskou of extreem weer te gevaarlijk wordt om buiten te slapen, bepalen de GGD'en van de vier grote steden Den Haag, Amsterdam, Rotterdam en Utrecht samen wanneer de winterkouderegeling in deze steden ingaat.
Eerder deze maand werd bekend dat de gemeente Utrecht nog hard op zoek is naar een extra opvanglocatie voor deze winter. Twee jaar geleden opende er een extra opvang voor koude dagen, bij de Stadsbrug aan de Koningin Wilhelminalaan. Die blijkt, mede door de grote woningnood, niet meer afdoende.
In de opvanglocaties wordt rekening gehouden met de coronamaatregelen en er is voldoende ruimte om afstand te houden. Mensen die normaal gesproken recht hebben op opvang kunnen terecht in de opvang van de Tussenvoorziening. Dak- en thuisloze mensen die normaal gesproken geen recht hebben op opvang kunnen terecht bij de Stadsbrug op de Koningin Wilhelminalaan.