Utrecht haalt doelstelling: kwart daken heeft zonnepanelen, Leidsche Rijn koploper

UTRECHT - Op bijna een kwart van alle daken in Utrecht liggen zonnepanelen. Dat meldt het gemeentebestuur. Met het huidige percentage ligt Utrecht voor op de doelstelling van 20 procent.
Zonnepanelen in Vleuten.
Zonnepanelen in Vleuten. © ANP
De populariteit van zonnepanelen neemt snel toe. Drie jaar geleden zat Utrecht nog maar op 9 procent. De groei zat het afgelopen jaar vooral in de daken van particuliere huiseigenaren. Dit ging van 20 naar 29 procent. De meeste daken met zonnepanelen zijn te vinden in Leidsche Rijn (44 procent). Ook Vleuten-De Meern en de wijken Zuid en Noordoost scoren bovengemiddeld.
Bij de sociale huurwoningen van woningcorporaties was afgelopen jaar een stijging te zien van 14 naar 20 procent. Ook bij sportverenigingen, scholen en het vastgoed van de gemeente Utrecht werden veel zonnepanelen gelegd.

Bedrijven blijven achter

Utrecht zet de komende jaren vooral in op groei van zonnepanelen op grote bedrijfsdaken. "Met een groei van 10 naar 13 procent blijft de doelgroep bedrijven en kantoren nog achter, terwijl deze daken in potentie veel duurzame energie kunnen opwekken." De gemeente zet onder meer in op het aanjagen van zonnepanelen op de vier grote bedrijventerreinen: Lage Weide, Wetering-Haarrijn, Oudenrijn en Nieuw-Overvecht.
Wethouder Lot van Hooijdonk is over het geheel genomen tevreden. Ze noemt het "fantastisch" dat veel bewoners, ondernemers en woningcorporaties bereid zijn geweest om zonnepanelen te plaatsen. "Zonnepanelen op daken zijn een efficiënte en relatief makkelijke manier om duurzame energie op te wekken. Op deze manier leveren we onze bijdrage aan het halen van de klimaatdoelstellingen en worden we minder afhankelijk van soms dure fossiele brandstoffen."