Vanaf morgen is 1,5 meter afstand houden weer verplicht

© ANP
UTRECHT - Om de toename van het aantal coronabesmettingen halt toe te roepen en verdere overbelasting van de zorg te voorkomen, is de 1,5-meterregel vanaf morgen weer verplicht. De politie en buitengewoon opsporingsambtenaren (boa's) kunnen daar weer op handhaven, meldt het ministerie van Justitie en Veiligheid. Nu is 1,5 meter afstand houden nog een dringend advies.
De verplichting geldt niet voor mensen die tot één huishouden behoren. Ook op plekken waar het coronatoegangsbewijs wordt gevraagd, is afstand houden niet verplicht. Er zijn daarnaast plekken waar het niet goed mogelijk is om 1,5 meter uit elkaar te blijven. Daar kunnen andere maatregelen gelden, zoals een mondkapjesplicht.
Het demissionaire kabinet had al aangekondigd dat het weer verplicht zou worden. Het is een van de maatregelen die anderhalve week geleden werden aangekondigd. Ook werd toen besloten tot beperktere openingstijden voor onder meer winkels en horeca en het weren van publiek bij sportwedstrijden.
Het kabinet blijft daarnaast hameren op het belang van de basismaatregelen om de verspreiding van het virus tegen te gaan, zoals thuisblijven en testen bij klachten, voldoende ventilatie en regelmatig de handen wassen. Alleen dan kan mogelijk voorkomen worden dat al volgende week nog harder wordt ingegrepen, waarschuwde demissionair premier Mark Rutte eerder.
Wie zich niet aan de afstandsmaatregel houdt, riskeert een boete van 95 euro.