Lockdown op komst? 'We doen niet voldoende, dat is de keiharde conclusie'

© RTV Utrecht
UTRECHT - Het gaat erom spannen deze week: gaan we een daling zien in de coronacijfers? Dat zou kunnen, maar het lijkt onwaarschijnlijk dat de huidige beperkingen op korte termijn effect laten zien in de ziekenhuizen. "We doen niet voldoende, dat is de keiharde conclusie. De kans op extra maatregelen is erg groot", zegt OMT-lid Marc Bonten.
Volgens de arts-microbioloog van het UMC Utrecht houden mensen zich minder aan de basismaatregelen dan gedacht. Uit de analyses van ons gedrag blijkt bijvoorbeeld dat we niet genoeg thuisblijven. "Het is een balans tussen de maatregelen en het virus. En het virus is nog duidelijk aan de winnende hand."
Gaan we weer in lockdown? OMT-lid Marc Bonten over wat ons te wachten staat
Hubert Bruls, voorzitter van het Veiligheidsberaad, sorteerde zondag in het televisieprogramma Buitenhof al voor op een lockdown die weleens de hele winter kan gaan duren. Bonten houdt zich meer op de vlakte.
Wat het OMT gaat adviseren aan het kabinet en of er mogelijk al eerder dan 3 december een persconferentie komt, waarin bijvoorbeeld een lockdown wordt afgekondigd, kan hij niet zeggen. "Maar het moge duidelijk zijn dat niemand in het OMT achterover leunt en zegt: dit komt goed."
Bijna 85 procent van de Nederlands bevolking is inmiddels volledig ingeënt tegen het coronavirus. Toch lopen de ziekenhuizen over. Volgens Bonten blijft inenten de enige oplossing, maar kost het tijd om de vaccinatiegraad te verhogen. Daarnaast is pas net begonnen met het toedienen van de boosterprikken aan ouderen.
"Als we net als bijvoorbeeld Portugal op een vaccinatiegraad van boven de 95 procent zouden zitten, zouden de ziekenhuizen nu uit de zorgen zijn", zegt Bonten. "Maar op korte termijn veel mensen gevaccineerd krijgen, is niet mogelijk en aan de basismaatregelen houden we ons onvoldoende. Daarom zijn er toch extra beperkingen nodig."