Zo'n 1000 mensen bij woonprotest Utrecht, actievoerders kraken pand aan Croeselaan

UTRECHT - Zo'n duizend mensen hebben vanmiddag in Utrecht actie gevoerd tegen de wooncrisis. Volgens de actievoerders is het code zwart op de woningmarkt en moet de politiek samen met woningcorporaties in actie komen om ervoor te zorgen dat iedereen een dak boven zijn hoofd kan vinden. Om hun boodschap kracht bij te zetten, kraakten actievoerders ook een leegstaande woning aan de Croeselaan in Utrecht.
De actie begon vanmiddag om 13.00 uur op het Jaarbeursplein. Verschillende organisaties hielden er toespraken en riepen de politiek op om in actie te komen. Na de toespraken volgde een mars door de stad.
Woonprotest Jaarbeursplein Utrecht
Woonprotest Jaarbeursplein Utrecht © RTV Utrecht / Marc van Rossum du Chattel
Op het Jaarbeursplein maakten de actievoerders ook bekend dat ze afgelopen vrijdag een leegstaand huis aan de Croeselaan gekraakt hebben. Het huis staat volgens de krakers al langer leeg, maar is niet bewoonbaar. "Dit toont aan hoe vastgoedinvesteerders winst belangrijker vinden dan het creëren van voldoende en waardige huisvesting. De macht van investeerders en speculanten moet gebroken worden. Huizen zijn voor mensen, niet voor winst", aldus een van de krakers.
Een groep van zo'n tachtig mensen is na de demonstratie nog naar de Croeselaan gegaan. Ook de politie was daar ter plaatse met een afzetting, volgens de gemeente om te voorkomen dat ook andere panden gekraakt zouden worden. Voor het gekraakte pand zou een aantal activisten kort de confrontatie met de aanwezige agenten hebben opgezocht, zegt de gemeente. De sympathisanten zeggen dat juist de politie die korte aanvaring opzocht. Uiteindelijk riepen de krakers na overleg met de politie de sympathisanten voor de deur op om te vertrekken. Zowel politie als actievoerders verlieten daarna de locatie.
Een pand aan de Croeselaan werd vrijdag gekraakt
Een pand aan de Croeselaan werd vrijdag gekraakt © RTV Utrecht / Marc van Rossum du Chattel
De actievoerders vinden dat de woningmarkt moet veranderen zodat iedereen een eerlijke kans op een woning krijgt. "Jonge mensen, oude mensen. De wooncrisis raakt mensen uit verschillende hoeken heel erg. Mensen zijn verdrietig en gefrustreerd door dit probleem. Ze zitten in de stress omdat ze geen woning kunnen vinden", zei Esma Kendir van de organisatie eerder tegen RTV Utrecht. "We willen echt geluid gaan maken zondag om te laten zien het anders moet en ook anders kan."
De actievoerders vinden dat de woningmarkt moet veranderen
De actievoerders vinden dat de woningmarkt moet veranderen © RTV Utrecht / Marc van Rossum du Chattel
In totaal deden twintig organisaties vandaag mee aan de actie. Een daarvan was de lokale fractie van GroenLinks en dat is opmerkelijk want het protest richt zich tegen landelijk beleid, maar ook tegen lokaal beleid. En GroenLinks maakt al jaren deel uit van het college, en is dus als grootste partij in de stad mede-verantwoordelijk voor het woonbeleid.
Fractievoorzitter Julia Kleinrensink ziet dat anders: "We zien hoe groot het probleem is. We proberen als gemeente heel veel te doen, maar ook wij willen meer, we willen meer betaalbare woningen", zegt ze. "Zo lang landelijk het laat afweten, moeten we het lokaal doen. En daar blijven we ons voor inzetten." De demonstraten willen onder meer dat huisjesmelkers worden tegengegaan en dat er meer betaalbare woningen worden bijgebouwd. Eerder werden in andere steden vergelijkbare acties gehouden
Woonprotest Utrecht
Woonprotest Utrecht © RTV Utrecht / Marc van Rossum du Chattel