Pastoor neemt na 34 jaar afscheid van zijn parochie in Vleuten-De Meern: 'Ik heb de turbokoeien nog gezien'

© Facebook Martin Los
VLEUTEN - Pastoor Martin Los uit Vleuten-De Meern neemt afscheid van zijn parochie. Hij wordt volgende maand 75 jaar en volgens katholiek gebruik stopt het werk als pastoor dan. In de 34 jaar dat Los actief is geweest heeft hij de omgeving radicaal zien veranderen. Wat vroeger een uitgestrekt stuk groen was, is nu een bruisende plek.
"Ik heb de weilanden vol met turbokoeien nog gezien. Die kregen een oorkonde omdat ze 250.000 liter melk hadden geproduceerd. Ik was erbij toen premier Kok de eerste paal sloeg in Parkwijk. Daarna is het ontzettend snel gegaan. Ik beschouw het als een voorrecht dat ik dat allemaal heb zien veranderen", vertelt Los op Radio M Utrecht.

Pastoor met vrouw en kinderen

Los begon zijn geestelijke carrière als predikant van de gereformeerde kerk en maakte later de overstap naar het priesterschap in de katholieke kerk. Hij was al gehuwd en had kinderen. Om de overstap toch te kunnen maken, moest hij dispensatie krijgen van de katholieke kerk. Hij is dus een van de weinige priesters met een vrouw en kinderen.
Volop in de dozen zit de pastoor gelukkig niet. Hij is tweeënhalf jaar geleden al van de parochie naar een appartement verhuisd: "Zo hebben we niet in één maand twee dingen tegelijk hoeven doen, namelijk het ambt teruggeven aan het bisschop en verhuizen."
Toch zal Los nog actief blijven, is zijn verwachting. "Het pastoorschap eindigt als je 75 bent, maar priester blijf je je hele leven. Ik kan uitgenodigd worden door andere parochies om bepaalde taken te doen."