Vincent Bijlo zoekt een 'functie elders' in nieuwe oudejaarsconference

UTRECHT - Mondkapje op, mondkapje af, formeren, vaccineren en een klimaattop in Glasgow. Cabaretier Vincent Bijlo uit Bunnik heeft er zijn handen vol aan om het afgelopen jaar samen te vatten in zijn oudejaarsconferentie. Onder de noemer 'functie elders' blikt hij terug op het bewogen afgelopen jaar.
Oudejaarsconference van Vincent Bijlo
Bijlo doet dat vanuit zijn eigen 'mondkapjesmuseum'. Daarin pronken volgens de cabaretier unieke exemplaren gedragen door prominente Nederland. Wat te denken van het kapje van Sywert van Lienden dat hij droeg toen hij de beruchte mondkapjesdeal sloot. Het pronkstuk is het mondkapje dat minister Ollongren droeg toen ze halsoverkop het Binnenhof verliet omdat ze positief getest was op corona. Dat kapje en het mapje wat ze onder haar arm had, veranderden de politiek voorgoed. Of toch niet? De kwestie inspireerde in elk geval de titel van Bijlo's oudejaarsshow.

Van Glasgow tot de Utrechtse metro

Wat er precies allemaal voorbij gaat komen, moet nog blijken nu de gebeurtenissen elkaar in rap tempo opvolgen. "Soms kan je het ook niet helemaal inschatten", zegt Bijlo. "Dan denk je dat dingen een hoofdrol hebben gespeeld in het nieuws het afgelopen jaar, maar dan blijkt dat toch behoorlijk tegen te vallen. Of het is zo ver weggezakt bij mensen."
Helemaal blanco gaat Bijlo er niet in: de afgelopen maanden speelde hij al de 'Oudemaandsschow' waarin hij de actualiteit behandelde. Naast landelijke kwesties als de politiek en corona, internationale onderwerpen zoals de Glasgowconferentie, gaat Bijlo ook in op lokaal nieuws. "Dus we gaan het absoluut over de metro in Utrecht hebben", belooft hij.
De oudejaarsconferance van Vincent Bijlo is 2 dec te zien in het Calypso Theater in Wijk bij Duurstede en 28 december in de Stadschouwburg in Utrecht.
Dit verhaal komt uit het programma Route C, het cultuurprogramma van RTV Utrecht. De eerste uitzending is elke zondag rond half 9 en het programma wordt daarna elk uur herhaald.