Woonprotest gaat zondag voor vol Jaarbeursplein: 'Wooncrisis raakt iedereen'

© RTV Utrecht
UTRECHT - De ruim twintig organisaties die zondagmiddag in Utrecht een protest tegen de woningnood organiseren, verwachten een vol Jaarbeursplein. Al geven de organisatoren achter het protest aan dat exacte aantallen lastig zijn te voorspellen.
Een vol Jaarbeursplein is ook wat makkelijker te bereiken nu iedereen weer 1,5 meter afstand moet bewaren, geeft Esma Kendir van de organisatie toe. Maar de belangstelling is ook groot, wijst ze alleen al op de lange lijst van organisaties die het woonprotest steunen.
Esma Kendir op Radio M Utrecht: 'Mensen zitten in de stress'
"Jonge mensen, oude mensen. De wooncrisis raakt mensen uit verschillende hoeken heel erg. Mensen zijn verdrietig en gefrustreerd door dit probleem. Ze zitten in de stress omdat ze geen woning kunnen vinden", zegt Kendir. "We willen echt geluid gaan maken zondag om te laten zien het anders moet en ook anders kan."
De demonstranten willen concrete eisen stellen aan het stadsbestuur. "We willen dat huisjesmelkers worden tegengegaan en dat er meer betaalbare woningen worden bijgebouwd. Ook hebben opvanglocaties voor daklozen een te lange wachttijd", geeft Kendir als voorbeelden.
De eisen van de demonstratie sluiten aan bij het landelijk woonmanifest. Dit manifest eist dat de overheid ingrijpt en maatregelen neemt voor meer betaalbare woningen en woonzekerheid.