Jeroens etalage vol met lego: 'Ik denk zelfs dat de ouders het stiekem leuker vinden dan de kinderen'

UTRECHT - Lichtgevende huisjes, creaties in verschillende thema's en zelfs een treinbaan: Jeroens lego-landschap is inmiddels een begrip in het Griftpark en tijdens een ommetje in het park kan je er bijna niet omheen. Het project startte vorig jaar tijdens de lockdown, toen restaurant Peter's Bistro de deuren moest sluiten. Zo kwam kok Jeroen Sijtsma op het idee: "Ik zei tegen m'n baas: lego dat is mijn ding! Zal ik dat neerzetten? Hij was meteen enthousiast. Binnen één dag hadden we de creaties neergezet."
Utrechtse bistro trakteert voorbijgangers op legolandschap
Het legoparadijs bleek een succes. Jeroen Sijtsma: "Vorig jaar stonden er tientallen mensen voor ons raam. Ze zwaaiden, maakte foto's en kwamen iedere dag weer terug, dat was zo cool!"
Ruim een jaar later staan de bouwsels wéér in de etalage, alleen dan nu drie keer zo groot. Daar waren wel nogal wat bouwstenen voor nodig, aldus de bouwer. "Er zitten meer dan tienduizend blokjes in verwerkt." Samen met andere legofans, winkels en Jeroens eigen verzameling werd een heuse collectie bij elkaar gespaard. "Ik heb zelfs oude sets uit mijn jeugd gebruikt. Dat is leuk voor kinderen om naar te kijken."
De tekst gaat door onder de foto.
Etalage vol met lego
Etalage vol met lego © RTV Utrecht

Thema's

Om het grote oppervlakte aan lego op te vullen, bouwde Jeroen aan verschillende thema's. Van kerst en sinterklaas tot aan Halloween en de minions: hij is van alle markten thuis en trekt zo niet alleen kinderen aan.
Ik merk vaak dat als kinderen en hun ouders voor het raam staan, de volwassen het nog het mooiste vinden.
Jeroen, legobouwer en kok
Sijtsma: "Ik merk vaak dat als kinderen en hun ouders voor het raam staan, de volwassen het nog het mooiste vinden. Het doet hun misschien terug denken aan hun eigen jeugd. Van Jeroen mag de etalage volgend jaar weer volstaan met lego. "Mijn doel is om kinderen en volwassenen blij te maken en voor een glimlach te zorgen in deze moeilijke tijd. Ik wil mensen meer tot legoën brengen, want het is super leuk!"