Actie in Utrechtse binnenstad tegen lachgas in het verkeer

© Politie Veenendaal
UTRECHT - Voor de tweede keer houdt jongerenorganisatie TeamAlert de campagne 'Rij ballonvrij', tegen het gebruik van lachgas in het verkeer. Het aantal verkeersincidenten waarbij lachgas in het spel was, stijgt al een tijdje. Vorig jaar waren het er bijna 3000, tegen 1700 in 2019.
Veel jongeren gebruiken wel eens een ballonnetje achter het stuur, omdat ze dat een comfortabele plek vinden met veel privacy, aldus TeamAlert op basis van eigen onderzoek. Maar het gas beïnvloedt het reactie- en inschattingsvermogen sterk. Op het gebruik ervan in het verkeer staat een hoge boete.

Actie in Utrecht

De slogan van de campagne is opnieuw 'Word geen clown in het verkeer'. Er is een campagnevideo waarin de vraag wordt gesteld: Wat zeg jij tegen die pipo die met lachgas rijdt? Ook gaat TeamAlert via sociale media en jongerenwerkers in gesprek met jongeren over lachgas in het verkeer, aan de hand van stellingen over dit thema. In het centrum van Utrecht is vanmorgen een actie op de Stadhuisbrug. Daar gaan voorlichters van TeamAlert in gesprek met jongeren over lachgas in het verkeer.
In de binnenstad van Utrecht ging de campagne van start.
Het demissionaire kabinet wil dat het recreatief gebruik van lachgas wordt verboden, maar de invoering van zo'n verbod is aan een volgend kabinet, zei minister Ferd Grapperhaus afgelopen zomer.
De jongerenwerkers gingen als clown verkleed.
De jongerenwerkers gingen als clown verkleed. © RTV Utrecht / Hester Ramaker

Ongelukken

Ook in de Utrecht is een toename te zien van het aantal zware verkeersongelukken onder invloed van lachgas, meldde de gemeente onlangs. In Utrecht was deze week nog een incident met een beginnend bestuurder. Die reed na het gebruik van lachgas bijna frontaal tegen een tegemoetkomende bus op het Janskerkhof in het centrum van de stad.
Bij een dodelijk ongeluk op de Kardinaal de Jongweg in Utrecht was eveneens lachgas in het spel en zo waren er nog vele andere verkeersincidenten, onder meer in Overvecht en op de Catharijnesingel. Een jonge Leusdenaar die volgens de rechtbank lachgas had gebruikt, werd onlangs veroordeeld voor het veroorzaken van een ongeluk met zwaar letsel.
In Utrecht geldt in Overvecht, Zuidwest, Noordwest en West een lachgasverbod. Dit heeft tot minder overlast geleid. Wel lijkt sprake van een waterbedeffect: het aantal klachten in andere delen van de stad is toegenomen, blijkt uit een recente evaluatie.