Verdachte van aanrandingen Lunetten blijft zwijgen en werkt niet mee aan psychisch onderzoek

UTRECHT - De Utrechter die wordt verdacht van het aanranden van een groot aantal vrouwen vorig jaar in de Utrechtse wijk Lunetten blijft nog altijd zwijgen over de verdenkingen. Ook heeft de 29-jarige J.C. niet willen meewerken aan een persoonlijkheidsonderzoek door een psycholoog en psychiater in het Pieter Baan Centrum.
Dat bleek vanochtend tijdens een zogenoemde regiezitting in de Utrechtse rechtbank. De rechtbank wees een verzoek van de verdediging om het voorarrest van de verdachte op te heffen af en besliste dat hij voorlopig vast blijft zitten.

Werkt niet mee

De man die ook uit Lunetten komt, kwam bij de recherche in beeld door een dna-spoor dat bij slachtoffers werd aangetroffen. Er zouden bij de politie jaren geleden al meldingen zijn gedaan over zijn mogelijke betrokkenheid bij zedenzaken, zegt het Openbaar Ministerie.
De verdachte heeft nog altijd geen verklaring gegeven over de aanwezigheid van zijn dna bij de slachtoffers van de aanrandingen. Ook heeft hij volgens de officier van justitie geen alternatief scenario geschetst voor de verdenkingen aan zijn adres.
De Utrechter is onlangs geobserveerd in het Pieter Baan Centrum, maar werkte niet mee aan het onderzoek van de psycholoog en de psychiater. Die hebben wel een risicotaxatie gemaakt. Daarin schatten zij de kans dat de verdachte opnieuw iemand probeert aan te randen in als matig tot hoog. Dat laatste is voor de rechtbank mede aanleiding om hem in hechtenis te houden. Ook zijn er in meerdere gevallen sterke verdenkingen tegen de Utrechter.
Er is maar één iemand die een verklaring moet geven en dat is meneer C. Dat hoeft niet een alternatief scenario te zijn, maar gewoon de waarheid.
Officier van justitie

Dna op ducttape

De aanrander zou vrouwen van achteren hebben benaderd en in de bosjes hebben getrokken. Een van de slachtoffers en een getuige zeggen dat hij een masker droeg. Andere getuigen hebben verklaard dat zij een masker dat aan de beschrijving voldoet bij J.C. hebben gezien.
In meerdere gevallen is dna van de verdachte aangetroffen. Bij een van de slachtoffers had de aanrander een rol ducttape bij zich. Op die rol is volgens het OM dna van de verdachte aangetroffen.

Advocaat wil contra-expertise

Volgens zijn advocaat Önemli is J.C. onschuldig. Dat zou aangetoond kunnen worden door de dna-sporen opnieuw te laten onderzoeken door een andere instantie dan het Nederlands Forensisch Instituut (NFI). Met modernere technieken is volgens de verdediging meer informatie te halen uit de dna-mengprofielen van verschillende personen. Dat zou kunnen leiden naar andere mogelijke daders, meent de advocaat.
Het verzoek voor een contra-expertise leidde tot irritatie bij de officier van justitie, omdat de verdediging de kwaliteit het NFI-onderzoek schijnbaar al in twijfel trekt voor het is afgerond en er een rapport is uitgebracht. Alle beschikbare dna-sporen zijn volgens hem ook al door de data-bank van het NFI gehaald.
Utrechtse politie doet onderzoek langs Houtensepad in Lunetten.
Utrechtse politie doet onderzoek langs Houtensepad in Lunetten. © RTV Utrecht / Joep ten Have

Waslijst aan onderzoekswensen

In totaal diende de verdediging zo'n vijftig onderzoekswensen in bij de rechtbank. Zo zouden slachtoffers en getuigen aanvullend gehoord moeten worden, omdat er eerder niet goed was doorgevraagd. Ook wil advocaat alle onderzoekstukken kunnen inzien en wil zij meer weten over een andere verdachte die eerder in beeld is geweest. Zij wil weten waarom deze man eerst wel werd verdacht maar de verdenking later kwam te vervallen.
"Het is nu onmogelijk voor mij om een alternatief scenario te schetsen", stelde de advocaat. Waarop de officier van justitie antwoordde: "U moet waarborgen dat de verdachte een eerlijk proces krijgt. Er is maar één iemand die een verklaring moet geven en dat is meneer C. Dat hoeft niet een alternatief scenario te zijn, maar gewoon de waarheid." Veel van de onderzoekswensen heeft de verdediging al eerder ingediend, maar vanwege het grote aantal komt de rechtbank pas over twee weken met beslissingen.

Afwezig

De verdachte was vanochtend zelf niet in de rechtszaal aanwezig. Volgens zijn advocaat heeft hij er moeite mee dat de zitting openbaar is. De moeder en vriendin van J.C. waren er wel. De officier van justitie merkte op dat de moeder driftig aantekeningen zat te maken van wat er werd gezegd. Ook een aantal slachtoffers van de aanrander woonden met hun advocaat de zitting bij.
Het gaat vanwege de omvang van het onderzoek nog wel even duren voor de zaak inhoudelijk kan worden behandeld. Dat zal waarschijnlijk pas komend voorjaar gebeuren.