OM wil cel voor dronken Utrechtse student die agent in ballen kneep en in wurggreep nam

© RTV Utrecht
UTRECHT - Een 21-jarige dronken student die een politieman keihard in zijn ballen kneep en hem vervolgens in een wurggreep nam, gaat een jaar de gevangenis in als het aan het Openbaar Ministerie ligt. Ook zou hij het slachtoffer een schadevergoeding moeten betalen.
De student stond vandaag in de rechtbank terecht voor poging tot doodslag en de poging om de agent zwaar lichamelijk letsel toe te brengen. Ook heeft hij de agent voorafgaand aan de mishandeling beledigd. Het was een geweldsexplosie waarvan de angstig en bedremmeld ogende verdachte zelf ook niets begreep. Hij kon er zich door zijn vergaande dronkenschap ook weinig van herinneren.

Aangehouden

Eind mei werd de student 's nachts aan gehouden in de Potterstraat, in het centrum van Utrecht. Hij reed slingerend op een fiets zonder licht en was ondertussen met zijn mobiel bezig. De man was met zijn vriendin naar een feestje geweest, waar hij een biertje of vijftien had gedronken. Hij kreeg aanvankelijk alleen een bekeuring, maar schold de agent uit toen hij wegliep.
Toen de politieman hem opnieuw wilde aanhouden, ontstond een worsteling. De agent hield de student vast, maar moest loslaten toen hij een stekende, misselijkmakende pijn voelde, omdat hij hard in zijn kruis werd gegrepen. De student deed vervolgens een nekklem bij de politieman en bleef knijpen, ondanks het hevige verzet van de agent. De vriendin van de student riep dat hij moest stoppen en probeerde tot twee keer om zijn arm los te trekken, maar ook dat hielp niet.
Ik ben bepaald niet het type dat iemand bij zijn ballen knijpt. Kan me niet voorstellen. Dat past niet bij mij.
Verdachte
De agent besefte dat hij zwaar in de problemen zat. Hij droeg zijn motorhelm nog en had het gevoel dat hij knock-out zou gaan. Het lukte de politieman om zijn busje pepperspray te pakken en te spuiten, maar dat leek geen effect te hebben. Toen de man uiteindelijk toch zijn greep verslapte, gaf de agent hem twee stompen in het gezicht en nog twee harde stoten toen hij helemaal losliet. De student werd in de boeien geslagen en afgevoerd.
De worsteling en wat eraan voorafging zijn vastgelegd door een camera van Stadstoezicht. De beelden werden in de rechtbank getoond, omdat de officier van justitie en de verdediging het oneens waren over de vermeende wurggreep. In de tenlastelegging staat dat de verdachte de keel van de agent met twee armen dichtkneep, maar volgens de advocaat is te zien dat een arm van de de student onder de arm van het slachtoffer heengaat.

Bewijzen

Maar volgens de officier van justitie ligt de linkerarm ondertussen om de keel van de agent. Uit de verklaringen van de vriendin van de student en de striemen in de hals van de agent blijkt volgens de officier dat er wel degelijk sprake was van een wurggreep. Daarmee heeft de verdachte volgens het voor OM bewust de kans aanvaard dat dit de agent, die vader van twee jonge kinderen is, fataal had kunnen worden.
Door de pijn in zijn geslachtsdelen heeft de politieman drie weken niet kunnen werken. Door de rechtszaak kwamen alle nare herinneringen weer boven, hij wilde de student dan ook niet aankijken toen die herhaaldelijk stamelend zijn excuses aanbood.
Het is de duivel van de drank. Er zit verder niets kwaads in die jongen.
Advocaat van verdachte

Lesje geleerd

Volgens de verdachte heeft hij "nooit de intentie gehad om de agent iets aan te doen". Hij kon zich ook niet voorstellen dat hij een man in zijn kruis had gegrepen. Volgens zijn advocaat was er geen sprake van boze opzet en was "de duivel van de drank" verantwoordelijk voor dit alles. "Toen de nevelen van de dronkenschap waren opgetrokken", zou de man de agent uit eigen beweging hebben losgelaten.
Door twee weken voorarrest en een cursus alcohol en geweld zou de student zijn lesje nu wel hebben geleerd en zou de kans op herhaling nihil zijn. Een gevangenisstraf zou een onomkeerbaar negatief effect hebben op zijn studie en het eigen bedrijfje dat hij is gestart, betoogde de advocaat.

Geweld tegen hulpverleners

Daar neemt de officier van justitie echter geen genoegen mee. Het OM beschouwt geweld tegen hulpverleners als een zeer ernstig vergrijp en wil een duidelijk signaal afgeven dat dit niet wordt getolereerd. Hij eist anderhalf jaar gevangenisstraf, waarvan een half jaar voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar. De motoragent eist een schadevergoeding van 800 euro. Die zou de rechtbank moeten toewijzen.
De rechtbank neemt twee weken de tijd om tot een vonnis te komen. De uitspraak is op dinsdag 30 november.