Podcast Stadhuisplein Utrecht: 'Gedoe in SP bewijst de Utrechtse democratie geen gunst'

© RTV Utrecht / Marc van Rossum du Chattel
UTRECHT - De perikelen in de SP hebben een negatief effect op de gehele democratie in de stad. Dat vindt het panel van Stadhuisplein Utrecht, een maandelijkse podcast over de politiek. SP-ers rollenbollen al maanden over straat, met een climax vorige week. Dissidente leden willen een andere koers, het landelijk bestuur zette ze uit te de partij. De afdeling Utrecht speelt een hoofdrol in het drama.
Arjan Kleuver is oud-raadslid voor D66 in de gemeenteraad, hij ziet het gedoe met lede ogen aan. Kleuver: "Ik vind het vanuit de SP ongelofelijk slecht gemanaged", zegt hij in de podcast. "Het is voor de Utrechtse democratie heel erg jammer."
Oud-wethouder Yet van den Bergh sluit zich daarbij aan. Zij zit met verbazing naar de soap te kijken. "Het wordt van kwaad tot erger. Hoe kan je het zo gierend uit de hand laten lopen. Het is treurig", zegt de voormalig Leefbaar Utrechtse. Zij heeft deels begrip voor de dissidenten. "De militaire structuur van de SP is niet meer van deze tijd."

Gildenkwartier

In de podcast praten de panelleden verder over de uitglijder van wethouder Klaas Verschuure. Hij 'vergat' te vermelden dat in Hoog Catharijne al meer dan acht jaar een kantorencomplex van 25.000 vierkante meter leeg staat. Veel fracties zijn daar boos over, zoals de PvdA.
"Ik vind dat de raad een punt heeft dat ze niet genoeg zijn voorgelicht", zegt Yet van den Bergh die mede aan de basis stond van de huidige ontwikkelingen in het Stationsgebied. "Heel kwalijk en het geeft het vertrouwen in elkaar een knauw." Ook voor Klépierre, de eigenaar van Hoog Catharijne is ze niet mals. "Het is een achterbakse manier van doen, van de projectontwikkelaars en daar houd ik niet van."
Verder praat het panel onder leiding van Marc van Rossum du Chattel, over de weigering van ijsbaan Vechtsebanen om volledig open te gaan. Van den Bergh noemt de leiding van de ijsbaan een stel verwende kinderen, die hun zin niet krijgen. "En daarmee dupeer je al die schaatsers."