Spoedtest.nl mag geen coronatest meer doen na aangifte ministerie

© ANP
UTRECHT - Het ministerie van Volksgezondheid heeft aangifte gedaan tegen Spoedtest.nl wegens fraude. Het bedrijf wordt verdacht van het uitgeven van valse coronatoegangsbewijzen. Spoedtest.nl heeft locaties in Amersfoort, Soest, Veenendaal, Zeist en Utrecht.
"Ze maakten vaccinatiebewijzen aan, dat hoort een testaanbieder niet te doen. Dat is een van de redenen dat ze in beeld kwamen", zegt demissionair minister Hugo de Jonge. "Het ministerie heeft een team dat dagelijks monitort hoe het gaat met het afgeven van QR-codes en verdachte patronen signaleert".

Drastische beslissing

Door de aangifte mag het bedrijf voorlopig geen toegangstesten meer uitvoeren en kan het ook geen uitslagen meer verstrekken. Spoedtest.nl bevestigt de aangifte. "Wij weten op dit moment alleen dat er een onderzoek loopt. Wij hebben het volle vertrouwen in een goede afloop van dit onderzoek", laat het bedrijf weten.
Rasmus Emmelkamp, oprichter van Spoedtest.nl, heeft inmiddels tegen de NOS gezegd dat hij het ingrijpen van het ministerie betreurt. Volgens hem is het een drastische beslissing en hij noemt de beschuldigingen "volledig ongegrond".

QR-codes blijven geldig

Mogelijk hebben een of meerdere artsen die bij het bedrijf werken valse vaccinatiebewijzen aangemaakt. Die valse vaccinatiebewijzen hebben QR-codes die eeuwig geldig zijn, in tegenstelling tot de negatieve tests waarmee mensen 24 uur lang toegang krijgen tot onder meer cafés, restaurants en musea.
Artsen die een BIG-registratie hebben, kunnen dat online doen. Eerder dit jaar werd die mogelijkheid gecreëerd voor situaties waarin iemand bijvoorbeeld in het buitenland was geprikt, en daardoor in de Nederlandse app geen QR-code kreeg.
Ook waren er huisartsen wier systeem niet goed aansloot op de systemen van de GGD, wat het verkrijgen van een vaccinatiebewijs bemoeilijkte.
Spoedtest.nl is een van de grotere testaanbieders van Nederland, met meer dan honderd testlocaties. Het bedrijf heeft naar eigen zeggen inmiddels 1,5 miljoen tests uitgevoerd. Bestaande codes blijven wel geldig.