Gemeente onderzoekt of noodinstallatie oplossing biedt voor getroffen kunstenaars Vlampijpstraat

UTRECHT - De gemeente Utrecht onderzoekt of het mogelijk is om een noodinstallatie aan te leggen in de Vlampijpateliers. In dat gebouw aan de Vlampijpstraat hebben ongeveer negentig kunstenaars hun werkruimte. Ze moesten eind vorige week hun ateliers verlaten omdat er problemen zijn met de elektra in het gebouw.
De gemeente is eigenaar van het pand en stelt dat het volgens de veiligheidsnormen niet meer verantwoord was om gebruik te maken van het pand. Toch geeft de gemeente aan met de kwestie in haar maag te zitten. "We zien hoe groot en vervelend de gevolgen zijn voor de kunstenaars en creatieve ondernemers die hun werkruimtes en ateliers gehuisvest hebben op deze locatie", zegt een woordvoerder.

'Alles is onzeker'

De gevolgen zijn inderdaad groot, vertelt Dorothé Arts die een atelier heeft in het pand. "We kunnen niet aan het werk op het moment dat we willen, we kunnen onze klanten niet ontvangen en we kunnen onze cursisten niet ontvangen."
Kunstenaars willen hun atelier weer in: 'We zijn geen hobbyisten, dit is ons vak'
"Alles is op dit moment onzeker", vult beeldend kunstenaar Lou Vos aan. Ze snapt bovendien niet waarom het besluit zo plotseling kwam. "Er is ieder jaar een controle van de brandweer geweest. Dus iedereen is verbaasd dat het nu opeens heel urgent zou zijn."

Herstelwerkzaamheden

"Het is prioriteit om deze huurders zo snel mogelijk weer veilig aan het werk te kunnen laten gaan", zegt de woordvoerder van de gemeente. "We zijn nu aan het onderzoeken of het mogelijk is om bijvoorbeeld een noodinstallatie aan te leggen. Zodat huurders aan het werk kunnen, terwijl de gemeente aan de slag kan met herstelwerkzaamheden van de gevonden gebreken."
Of de noodinstallatie daadwerkelijk een oplossing gaat bieden, durft de gemeente nog niet te zeggen. "Dat wordt nu onderzocht", zegt de woordvoerder. Het blijft dan voorlopig ook onduidelijk wanneer de kunstenaars terug naar hun ateliers kunnen.