Bodycams voor Utrechtse maaltijdbezorgers moeten einde maken aan overvallen

© Domino's
UTRECHT - In Utrecht zijn bezorgers van pizzaketen Domino's vanaf vandaag uitgerust met bodycams. Uit eerdere pilots in onder andere Rotterdam en Nijmegen is het een effectief middel gebleken tegen overvallers. Ook voelen bezorgers zich veiliger door de camera's.
Het aantal overvallen op maaltijdkoeriers is gedaald nu in coronatijd niet of nauwelijks contant wordt betaald. Toch willen de gemeente Utrecht, het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) en Domino's samen aandacht houden voor het probleem, want de berovingen hebben heel veel impact op de vaak jonge slachtoffers.
Colin Voetee, adviseur High Impact Crimes van het CCV: "Ook zonder contant geld op zak vinden er nog overvallen op maaltijdbezorgers plaats. De buit is dan, bijvoorbeeld een paar pizza's of de telefoon van de bezorger. De financiële schade valt dan mee, maar voor het slachtoffer is er emotionele schade."
Bij Domino's zijn de bodycams onderdeel van een breder veiligheidsprogramma met als doel de veiligheid in en om de winkels te verhogen. Jerry Batenburg, franchisenemer bij Domino's in Utrecht, kreeg in 2019 te maken met een overval op de vestiging in Leidsche Rijn. "We doen er alles aan om het overvallers zo onaantrekkelijk mogelijk te maken. Zo is onze winkel in Leidsche Rijn 100 procent cash free en hebben onze bezorgers geen contant geld meer op zak. Dat realiseren overvallers zich niet altijd. Met de bodycams voelen onze maaltijdbezorgers zich in ieder geval een stuk veiliger."