Jonge Klimaatbeweging vindt vooral teleurstelling in slotverklaring Glasgow

© ANP
UTRECHT - De slotverklaring van de klimaattop in Glasgow bevat volgens de Jonge Klimaatbeweging in Utrecht "vooral veel tegenvallers". Er staan ook "hoopvolle dingen" in de tekst, maar de top liet vooral zien "dat landen niet genoeg willen doen om de opwarming van de aarde te beperken tot 1,5 graad", aldus voorzitter van de beweging Aniek Moonen.
De Jonge Klimaatbeweging is een koepelorganisatie van ruim 55 jongerenorganisaties in Nederland. De beweging was aanwezig in Glasgow, waar de klimaattop zaterdagavond eindigde met een slotverklaring.
Positieve punten in die verklaring zijn volgens Moonen, die in Glasgow dineerde met demissionair premier Mark Rutte, de ophoging van de klimaatfinanciering voor armere landen en de oproep aan landen om de klimaatambities voor volgend jaar te verhogen.
Toch blijken vooral "kortetermijnbelangen" belangrijk, stelt ze. Op het laatste moment van de besprekingen in Glasgow werd de tekst over steenkool onder druk van India en China afgezwakt. Moonen: "Hoe langer we wachten met ingrijpende actie, zoals stoppen met het produceren en verbranden van steenkool, hoe duurder en moeilijk het wordt om een leefbare wereld te garanderen."