Schapen Máximapark Utrecht weggehaald, herder is vandalisme beu

© Jos Woning
UTRECHT - De schapen die elk najaar worden ingezet voor een deel van de begrazing van het Máximapark in Utrecht zijn weken eerder weggehaald door de herder. Schaapherder Jos Woning en zijn vrouw zijn het helemaal zat. "Ik kan er dit jaar de klok op gelijk zetten," zegt Woning. "Elke vrijdag- en zaterdagavond word ik gebeld. Dan lopen de schapen weer door het hele Máximapark omdat de hekken of netten vernield zijn."
Toen Woning voor de zoveelste keer gebeld werd en weer achter zijn schapen aan moest, was voor hem de maat vol. Woning en zijn vrouw die in het Zuid-Hollandse Bergschenhoek wonen, zorgen al jaren voor de schapen in het park. Ze doen dat in opdracht van een Nieuwegeinse aannemer.
Tot nu toe ging dat goed, maar dit jaar loopt het vandalisme volgens hem de spuigaten uit. "We hebben ook de politie erbij gehaald, maar de agent die kwam, zei dat het hek niet sterk genoeg was." Een politiewoordvoerder laat desgevraagd weten dat agenten gisteren bij de schapen zijn geweest en benadrukt dat de verantwoordelijkheid voor de dieren bij de schaapherder ligt en niet bij de politie.
Normaliter begrazen de dieren het Utrechtse park van september tot 5 december. Gisteren besloot Jos de schapen vervroegd weg te halen. "Toen stond er een mevrouw bij met een kindje en die zei: tot volgend jaar schaapjes! Nou mevrouw dat weet ik nog niet zo zeker, zei ik toen."