UMC Utrecht opent weer speciale covid-verpleegafdeling: spanningen tussen personeel en leiding

UTRECHT - Het UMC Utrecht gaat maandag weer een speciale corona-verpleegafdeling openen. Het ziekenhuis wil dan dertig bedden op de verpleegafdeling hebben voor patiënten met het virus. Dat zijn er nu vierentwintig. Op de intensive care was er al een speciaal cohort ingericht, ook die wordt vergroot en gaat van zes naar negen bedden. Maar de spanningen binnen het ziekenhuis tussen werknemers en de leiding nemen toe.
Volgens woordvoerder Joris Prinssen van het academische ziekenhuis zijn de speciale corona-afdelingen nodig. "We zien nog steeds een enorme toename van het aantal patiënten. De druk op alle ziekenhuizen in de regio neemt nog steeds toe." De cijfers bevestigen dat. Op 3 november lagen er 19 patiënten op de intensive cares en 65 mensen in de klinieken van het Diakonessenhuis, Meander Medisch Centrum, St. Antoniusziekenhuis en UMC Utrecht. Tien dagen later liggen er 24 mensen op de intensive cares en 100 op de verpleegafdelingen, een stijging van respectievelijk 26 en 53 procent.
Het openen en vergroten van de corona-afdelingen zorgt wel voor spanning binnen het ziekenhuis tussen de leiding en de verpleegkundigen. Want het personeel op de afdelingen moet van elders in het ziekenhuis komen. Niet iedereen staat daarvoor te trappelen, aldus Mitchell Hoogenhout van FNV Zorg. "Het personeel zit ermee in de maag. Leidinggevenden zitten ermee in de maag. Die zeggen dan 'ik krijg ook maar de opdracht. Mensen vragen zich af: 'Hoe ga je om met zo'n dienstopdracht?' Ze hebben daar moeite mee."
Het UMC Utrecht plaatste zelf ook een video over de impact van de drukte op de werknemers.
Afschalen
Maar volgens het UMC Utrecht is het overplaatsen naar corona-afdelingen echt nodig. Prinssen: "Wat wij doen, is zorg enorm afschalen en op andere plek inzetten. Daarom hebben we ook weer de cohort om te zien of we mensen efficiënter kunnen inzetten."
Het ziekenhuis zoekt in de tussentijd hard naar nieuwe handen aan het bed. Dat gebeurt op allerlei manieren, zelfs op social media. Een oproep van hoogleraar psychiatrie Jim van Os leverde volgens het UMC Utrecht al twintig mensen op die willen komen werken bij het ziekenhuis.
Ook zegt het ziekenhuis de psychosociale hulp die beschikbaar is voor werknemers uit te breiden. Nu komen naast de verzorgers van covid-patiënten ook bijvoorbeeld mensen die patiënten met een afspraak moeten afbellen in aanmerking voor hulp.